עידו: אפשר להגיד שנושא השיחה המרכזי מאז הפסקת האול-סטאר הוא וויכוח בין שני מחנות סביב על תואר ה-MVP: מחנה אחד מצדד על ווסטברוק וסופר שיאים אישיים וכמות טריפל דאבלים והמחנה השני תומך בהארדן, שהוא גם בעונה אישית פנטסטית חשוב לציין אבל לזכותו גם הצלחה קבוצתית גדולה יותר. זה הפך בעיני לדיון על מה כדורסל אמור להיות בבסיסו, השאלה אם אנחנו 'תומכי הארדן' נכנסו למגננה שלא בצדק כאילו ווסטברוק גנב לנו את ה"כדורסל הנכון"?

זאב: התחלת עם שאלה עמוקה. ומעולה. האמת שאני חייב לענות בקאונטר-שאלה, כתוצאה מתחושה שמסתובבת אצלי. עד כמה שאני חי את הדיון בעברית, התחושה שלי היא שהוא לא מתקיים בין שני מחנות של אנשי כדורסל, אלא בין מחנה אנשי הכדורסל ובין מחנה ה'המתמטיקאים'. המתמטיקאים הם אותם אנשים שסופרים את המספרים שמופיעים בבוקס-סקור, ומחליטים על פיהם מי יותר ומי פחות טוב. השאלה היא האם בקרב אנשי הכדורסל, הארדן (או אולי קוואי, שתומכיו מהווים מחנה קטן אך איכותי) לא מנצח בגדול?

עידו: אני חושב שהרבה יותר יעדיפו את הארדן, אם מסתכלים על נצחונות ומסתכלים על נצחונות שבוחרים MVP בעונה רגילה, יהיו הרבה שיצליחו לסנן את הרעש מסביב. אני חושב גם שכל עניין רדיפת השיאים והמספרים שווסטברוק נגרר אליהן (כשחיפש לשבור את מספר שיאי הטריפל דאבל לעונה בכוח תוך כדי משחק) גורר תגובת נגד שאולי מגמדת את העונה שהוא עשה. אני יודע ששנינו לא חושבים שאוקלהומה סיטי קבוצה גרועה כמו שאנשים טוענים כדי לחזק את הקייס שלו.

ועדיין גם אם הוא לא יזכה ב-MVP אני רוצה ללכת לשלב הבא ולהגיד שלא רק שמגיע להארדן לזכות, הוא גם לדעתי השחקן הטוב ביותר מבין שניהם והשחקן שהייתי בונה סביבו קבוצה קודם, דרך אגב כנ"ל לגבי קוואי. אני חושב שווסטברוק מספיק טוב כדי להיות השחקן הכי טוב בקבוצה שזוכה באליפות, אני חושב אבל שסגנון המשחק שלו דורש יותר מדי התאמות סביבו כדי שזה יקרה. אני רוצה להוסיף כאן שהארדן ביוסטון כבר עשה שלוש עונות של 50+ נצחונות וגמר מערב. ולנארד כבר הלך ראש בראש עם לברון כולל תואר MVP בגמר.

תרשה לי לשים את העונה של הארדן בפרספקטיבה הנכונה: הוא הראשון בהיסטוריה שעשה יותר מ-29 נק' למשחק בפחות מ-20 זריקות שדה – יעילות מדהימה. אם הוא ישפר את יכולת ניהול המשחק והוא כמובן עדיין לומד את התפקיד אנחנו כבר עכשיו מדברים על אחד מהשחקנים הכי אפקטיביים בליגה מבחינה היסטורית בהתקפה, ועזוב מספרים – אתה רואה מצפייה במשחק שהוא פשוט סיוט מבחינה מגנים, היכולת שלו לשנות כיוון ומהירות, לקלוע ולסחוט עבירות, הוא פשוט מתאים יותר לסגנון של קבוצה מנצחת בפלייאוף מווסטברוק.

זאב: פסטיבל הטריפל-דאבל נוגס חלק כל כך גדול מהדיון, שבמהלך העונה לא יצא לנו לעצור ופשוט לשיר שיר הלל להארדן ולרוקטס. קשה לי להבין למה. אולי הקלות שבה הם עושים את מה שהם עושים, גרמה לנו לחשוב שזה מובן מאליו? האם זו הקושי להלביש עליהם איזה סיפור הוליוודי מוכר? כנראה שזה לא מספיק היום להיות רק *ממש* טוב בכדורסל כדי שידברו עליך. אז תודה עידו שיצרת את ההזדמנות הזו לעצור לרגע ולדבר על הארדן. בלי השוואות ובלי פרספקטיבה של אף אחד אחר, פשוט הארדן. הדבר הראשון שמרשים אותי אצלו זו הקלאסה. מלבד קווין דוראנט, אין שחקן עם יותר קלאסה בליגה. זו הקלות שבה הוא עושה את המהלכים שלו, בין אם להתעלם משני מגנים או לקלוע על היד המושטת של השומר שלו. הוא עושה זאת על בסיס קבוע, ובכלל לא נראה שהוא התאמץ בדרך. הוא יכול לקלוע 30 נקודות ולמסור 10 אסיסטים, מבלי שלרגע אחד תרגיש כצופה שהוא כפה את עצמו על המשחק.

אני מנסה לדמיין את עצמי כשחקן לגיטימי בליגה, כל שחקן שהוא חוץ ממישהו שהוא ווליום שוטר, ונראה לי שאין אף שחקן אחר שהייתי מעדיף לשחק לצידו מאשר ג'יימס הארדן. בעונות הקודמות זה היה כריס פול. זה מתבטא אצל קלינט קאפלה והקפיצה שהוא עשה. אצל ראיין אנדרסון, שחזר שוב לקלוע שלשות במעל 40 אחוז. אפשר לראות איך ננה, שהזדקן בשנה אבל הקפיץ את אחוזי השדה ב-7 אחוזים. כל אלו מקבלים מהארדן את הכדור בטיימינג המושלם, במקומות האהובים עליהם, תוך שהוא לוקח על עצמו את העבודה הקשה. וזה עובד. עובד טוב יותר ממה שכולנו יכולנו לצפות ואפילו לחלום.

עידו: כן וזה בדיוק העניין, אנחנו אוהבים להגיד על שחקנים גדולים שהם אוהבים להוסיף אלמנט למשחק במהלך הקיץ, זה יכול להיות שיפור של באחוזי זריקות עונשין, איזשהו מוב בהתקפה, עבודת רגליים – דברים בסגנון הזה. מעבר לקפיצה במספר האסיסיטים והירידה ביחס האיבודים הוא פשוט כמו שציינת פשוט הפך למנהל משחק טוב, זה משהו שקשה לי לזכור בהיסטוריה של הליגה, מעבר כזה חד מסקורר אמנם עם כדור למישהו שמוביל את הליגה באסיטסטים. אתה מסתכל על השנים האחרונות וקופצים לך שמות כמו קיד, נאש, רונדו, פול – הארדן לא הוסיף אלמנט למשחק, בגיל 27 הוא המציא את עצמו מחדש.

זאב: הארדן, וזה דבר הזוי לומר על סופרסטאר שהסתובב בזמנו החופשי עם הקרדשיאנס, הוא קצת כמו הטרומפלדור של ה-NBA. חסר שחקן שישי, הוא יהיה שחקן שישי. צריך גו-טו-גאי, זה מה שהוא יעשה. בתחילת העונה דאנתוני החליט שהוא צריך ממנו להיות הפוינט גארד דה פקטו, שזה אגב מה שהארדן התחיל לעשות במידה לא מועטה כבר בעונות הקודמות. אז הארדן לקח את המשימה הזו. והעלה אותה לרמה אחרת. זה אותו האיש ששלח לסם פרסטי מייל לפני הדראפט של 2009 כדי להבטיח לו שהוא יוכל להשתלב עם עוד שני כוכבים. צריך להדגיש עד כמה הוא מיוחד, וטוב שיוצא לנו להעלות את זה.

עידו: אני רוצה לחזור לווסטברוק ולעונה שהוא עבר, אני חושב שלא סתם הוא מקבל את המחמאות וההשוואות לקובי – יש בינהם הרבה קווי דימיון והעונה הזאת של ראסל מזכירה לי את העונות של קובי אחרי שאקיל – הצורך להוכיח שהוא יכול לסחוב קבוצה, ניפוח המספרים שכלל יותר מ-16 משחקים של 50+ נקודות ב2006 ו2007 כולל המשחק ההוא של ה-81. היתרון של קובי שהוא זכה לקבל את שאקיל בתחילת הקריירה וכבר גיל 22 להיות אלוף, אני חושב שהיינו מסתכלים אחרת על הקריירה של קובי אם הוא לא היה נוחת במועדון אטרקטיבי כמו הלייקרס שמושך שחקנים ואנשים כמו פיל ג'קסון, אני לא יודע אם לווסטברוק יש את היכולת למשוך שחקנים, אני בטוח שלהארדן יש את זה וזה עוד יתרון לעולם האמיתי.

זאב: תודה שאתה חוזר לשאלה שלך מתחילת הטור. תוך כדי הדיון עלתה בי המחשבה שהשאלה הזו מתמסמסת, למרות שהיריעה שלה רחבה יותר מהדיון העונתי על הארדן – ווסטברוק – קוואי ובאמת תקפה גם לדיוני עבר, כמו דאנקן – קובי.

אתה בטח מכיר את הסיפור הזה, הוא מסתובב אצלי בפייסבוק הרבה, על ג'ון לנון בן ה-5 שקיבל משימה לכתוב מה הוא רוצה להיות כשיהיה גדול, והוא כתב "מאושר". המורה כתב בחזרה שהוא לא הבין את המשימה ולנון הצעיר ענה לו, לפי הסיפור, שהמורה לא הבין את החיים. בדיון הזה אני לא בטוח האם אני מרגיש יותר כמו המורה, או יותר כמו לנון, אבל ברור שכשרודפים אחרי כל מיני מספרים כמו שיאי נקודות או טריפל-דאבלים (מחר זה יהיה דאבל דאבלים עם 2 חסימות ו-3 שלשות, או מה לא..), וכששמים את המרדף האישי הזה במרכז בספורט שהוא במהותו משוחק 5 על 5, מפספסים את כל המטרה בגדול. אתה רואה את זה אצל ווסטברוק, שהוא משחק במשחק, אבל במשחק שונה מזה שכל היתר משחקים.

ראית את זה לפרקים אצל קובי, במיוחד בעונות השחונות של הלייקרס, שקובי משחק בשביל קובי. וראית גם את פספוס הפלייאוף וכמה הפסדי סדרות מביכים. אם כי לזכותו של קובי, או אולי לזכותו של פיל ג'קסון, הוא כן הצליח למצוא את המערכת שבה הוא משתף פעולה עם אחרים כדי לזכות באליפויות. לכן יש לו מקום של כבוד בהיסטוריה. ווסטברוק לא שם. להבדיל, ודיברת על הארדן, המזוקן יכול להשתלב עם כל שחקן אחר, אלא אם כן מדובר ברעל לחדר ההלבשה כמו דוויט האוורד. המכשול של יוסטון בהבאת כוכבים נמצא דווקא בהנהלה, ואולי גם במאמן.

עידו: אני קופץ לשחקן אחר שההנהלה שלו הצליחה להרכיב סביבו קבוצה מצויינת – לברון ג'יימס. לטעמי הקבוצה של שנה שעברה הייתה קבוצת הקאבס הטובה ביותר שהייתה ללברון, אבל כבר אז הייתה תחושה שהקאבס הגיעו לאישהו פיק שנה שעברה, הם דרסו את המזרח, קיירי התפתח ולקח על עצמו את הקבוצה בשלבים מסויימים ועדיין הם לא היו אמורים לנצח את גולדן סטייט, קרתה שם איזושהי סוג של אנומליה, משהו בלתי מוסבר. והשנה זה בא לידי ביטוי. האם הרכבת של הקאבס כבר נסעה? אנחנו מדברים על הסגל השני הכי מבוגר בליגה, השכר הכי גבוה בליגה ומקום 22 בדירוג ההגנתי. לברון בן 32, הגעה לגמר תפסיק להם כדי לא לעשות מהלכים על שחקן כמו לאב?

זאב: כמו במערכון הידוע של מונטי פייתון על ארבעת בני האצולה, יושבים עכשיו שיקאגו בולס של עונת 97-98 ונושפים "אתם מבוגרים? לנו היה את ג'ורדן בן 35, ואת פיפן בן ה-33, ואת רודמן שהיה בן 37 אבל אנחנו לא בטוחים באילו שנות חיה סופרים את הגיל שלו. כל עוד לברון בקליבלנד, הקאבס יציבו בכל עונה את הסגל הטוב ביותר להשגת אליפות. מה שמוביל אותי להחזיר לך שאלה – אם הקאבס יעשו מהלך שאולי מפרק או מחליש את הקבוצה, לטובת הצערה או הורדת שכר, באיזו קבוצה יבחר לברון הפעם?

עידו: אני לא חושב שהוא עוזב בשום סיטואציה, יש לו שליטה מוחלטת ויש לו את קיירי לידו. הוא גם ריאלי ורואה מה קורה בקונפרנס השני. אני שמח שהעלית את ג'ורדן באוב, כי ג'ורדן שיחק 1072 משחקים במהלך הקריירה שהתפרסו על פני 15 עונות, כולל שתי הפסקות כשהראשונה יותר קריטית בגיל 30 לכמעט שנתיים. לברון עומד כבר עכשיו על 14 עונות עם 1061 משחקים. הוא יודע לשמור על עצמו מבחינה גופנית, אבל הוא גם נושא בנטל ההגנתי של הקבוצה – אני חושב שראינו את השיא מלברון שנה שעברה בגמר, גם אם הוא עדיין השחקן הכי דומיננטי בליגה לשנתיים הקרובות, אתה קצת מתחמק מזה שהקאבס נחלשו בהשוואה לשנה שעברה ויכולים לעשות התאמות רק עם כל מיני פליטים מקבוצות אחרות או שחקנים שחוזרים מפרישה. צריך שינוי מהותי יותר.

זאב: תוך שאנחנו מדברים, החלטתי לבדוק את העניין. שיקאגו 1997, לפני העונה האחרונה של ג'ורדן, אפילו לא הביאה פליטים. הם החתימו את ג'ו קליין וראסטי לרו, וצירפו בטרייד את סקוט בורל תמורת דיקי סימפקינס. הלייקרס, לפני עונת הטריפיט האחרונה, אספו את מיץ' ריצ'מונד הותיק ואת סמאקי ווקר מהשוק החופשי. הם גם החתימו את אותו דיקי סימפקינס, רק כדי לשחרר אותו חודש לאחר מכן.
כל כך התרגלנו לרעיון של סופר-טימז ושל קיבוץ כל הכוכבים במקום אחד, שקל לשכוח שהשושלות הגדולות התבססו בעיקר על יציבות. כשהבולס עשו מהלך, הוא היה צנוע, אבל מדויק. כמו רודמן שהגיע תמורת וויל פרדו. כך שלדעתי העתיד של הקאבס פתוח. במיוחד כשכוכבי המשנה שלהם בני 28 ו-25.

עידו: אז אתה חושב שקווין לאב הוא כוכב המשנה המתאים עבור הסגל הנוכחי של קליבלנד? אני מזכיר לך שהם כבר עשו גמר ב-2015 אחרי שהוא נפצע סיבוב ראשון והם מלאים בשחקני התקפה שיודעים לשים שלושת בלי לשמור (לא רומז שלאב הוא אחד מהם או ברמתם הכלכלית).

זאב: עכשיו אני מבין את השאלה שלך כשאלה טקטית. שאלה שראוי לשאול, ונשפכו עליה טונות של דיו וננקעו מאות אצבעות בהקלדה על המקדלת (איזה פציעות יש לכותבים?). אבל לאב בקאבס מעולם לא היה עניין טקטי גרידא. להיפך, קליבלנד הייתה טובה יותר עכשיו לו במקום הטרייד על לאב הם היו משאירים את וויגינס, ומשתמשים בבחירה כדי להשיג סטרץ 4 סולידי. מינסוטה החליפו את הבחירה מקליבלנד בתדאוס יאנג, וזה עוד היה אוברפיי. תדמיין איזה כוח אש היה להם עם וויגינס בתור השחקן השישי, אחרי שנתיים של צפייה בלברון מקרוב. אבל לברון רצה את לאב. ואני לא חושב שלברון טעה לגבי היכולת שלו. שחקנים יודעים מול מי הם משחקים, יותר טוב מאיתנו הצופים.

אני חושב שלברון רצה סטאר-פאוור, רצה מפלצת תלת-ראשית, וגם אם לאב הוא הראש הנחות בשלישיה, עדיין יש לו את הסטאר-קוואליטי. אני לא יודע האם הקאבס יחליטו להחליף אותו במקרה של כישלון בפלייאוף. אני כן יודע שבמידה וכן, זה יהיה רק במידה ויוכלו להביא מישהו אחר בסטנדרט של כוכב.

עידו: כן הרבה פעמים ניהלתי את השיחה הזאת עם הרבה אנשים – במבחן התוצאה הקאבס לקחו אליפות. במבחן בניית הקבוצה ובטווח הארוך יותר הם היו יכולים להיות הקבוצה הכי טובה במזרח ב-2015 ובקיץ לצרף לוויגנס את יאנג, ווסט, מילסאפ, צ'אנדלר, מונרו. ואולי גם שחקנים חופשיים בפרופיל יותר גבוה כמו לאב עצמו, אלדריג' או לופז. מזכיר שבקיץ הזה הם נעלו את תומפסון בחוזה גבוה מאוד. אבל זה בדיוק מפריד בין מקבלי ההחלטות לבינינו, אנחנו האוהדים יכולים להרשות לעצמנו את המשחקים האינסופיים.

אז קליבלנד מוגבלים ביכול המשחק שלהם, גם מבחינת חוזים וגם מבחינת בחירות דראפט. ואני רוצה לעבור לקבוצה שאותי מסקרנת יותר מקבליבנד ואני גם לא מתבייש להמר שאם תתנהל בקיץ נכון תהפוך לכוח הדומיננטי במזרח כבר מהעונה הקרובה – בוסטון סלטיקס.

מעבר לפיקנטריה של המקום הראשון כבר השנה, השילוב הזה של ים צעירים ונכסים, בחירת דראפט ראשונה (כנראה, בוסטון מעולם לא בחרה ראשונה בדראפט)  במחזור עמוס כישרון ודני איינג' בעמדת מקבל ההחלטות יהיה להם קיץ מעניין. אתה חושב שהם בגמר המזרח? מה הם עושים שם? ומה אתה עושה עם תומאס בקיץ?

זאב: קשה לי לנבא מה יהיה עם בוסטון בפלייאוף הקרוב. עד שלא נראה אותם משחקים בפלייאוף, אני אשאר עם הספק שהם, אולי, עדיין רק קבוצת עונה רגילה נהדרת. זה לא לגנותם. טורונטו הייתה כזו במשך שנתיים, עד לפלייאוף האחרון. בסיבוב הראשון הם משחקים מול אלופי NBA בדמות וויד ורונדו, פלוס ג'ימי באטלר , שעל האפשרות להביא אותו הם ויתרו בעונה הרגילה. גמר המזרח לא מובטח לסלטיקס. מה שלא יהיה (חוץ מאליפות סנסציונית), הקיץ יהיה התקופה המעניינת ביותר עבור הקבוצה הזו.

יש קולות שקוראים לתת לתומאס הארכת חוזה מקסימלית, יש כנגדם קולות שאומרים שהוא לא שווה את הכסף, ועדיף לקבוצה להחתים את בראדלי. אתה יודע מה החלק היפה בסיפור? שהסלטיקס לא חייבים להחליט עכשיו. תומאס חתום לחוזה נהדר בעונה הבאה. 6.2 מיליון דולר. זה שליש אלן קראב. חצי ג'ון לואר. הסלטיקס מחזיקים בבחירת דראפט שבהתסברות גבוהה תהיה טופ 3, בדראפט נהדר, ויכולים או לבחור שחקן נהדר אבל צעיר או להביא אחד מנוסה יותר בטרייד. אני בטוח שמה שדני איינג' יעשה נכון יותר מאשר מה שנציע לו, אבל בהינתן האפשרויות, במה אתה היית בוחר?

עידו: אני לא יודע לגבי השנה, גם בגלל שהם עם פתיחה לא קלה מול שיקגו וגם כי הם צפויים לפגוש אחרי זה את ה"פאב פייב" של וושינגטון (2-2 בעונה הרגילה). אני דווקא חושב שהם הולכים להיות קבוצת פלייאוף טובה מאוד עם כוכבית – טובה מאוד כי אתה מסתכל על הסגל ושחקנים כמו בראדלי, קרואדר, סמארט ובראון נולדו בשביל הפלייאוף, יש להם המון שחקנים שיכולים להרוס שחקן בהגנה או להוריד ריבאונד התקפה מכריע שמרסק יריבה ומצד שני יש להם רק יוצר עיקרי אחד ברמה גבוהה – תומאס.

בקשר לתומאס אין ספק שהוא נותן עונה אדירה אבל הנה משהו מעניין, אני מכיר חמישה אוהדי בוסטון, כולם מבינים בכדורסל ברמה גבוהה (חלקם עובדים או עבדו במערכות ספורט) ואני שומע מכולם שאם בוסטון מקבלת בחירה ראשונה ולוקחת את מרקל פולטס – צריך לבדוק אופציות מה אפשר לקבל על תומאס ב-sign and trade. אם בוסטון יכולה להוסיף כלים התקפיים (וריבאונד!), אתה מסתכל על הדירוג ההגנתי של תומאס ומצד שני על צמדים של לאורי ודרוזן, קיירי וסמית', וול וביל ועוד שנייה טרנד של שחקנים כמו יאניס וסימונס שלא רק מובילים כדור אלא ממש מרכזים – ובוסטון תהיה בבעית מאץ' אפ בכל פלייאוף בשנים הקרובות.

זאב: תומאס הוא חור הגנתי, אבל כל עוד יגיע לבוסטון שחקן אחר שמסוגל ליצור ברמה כזו ולקחת על עצמו את המשחק כשצריך, הסלטיקס לא יכולים לוותר עליו. הוא לא שווה להם את המקס', על זה אנחנו תמימי דעים. הראשונה היא לתת את בחירת הדראפט ולקבל תמורתה שחקן בסדר הגדול של ג'ימי באטלר, מה שיצור טוענת רצינית לכתר ויהפוך את תומאס לאקספנדבל בקיץ הבא. הבעיה היא שאני כל כך אוהב את הדראפט הקרוב. דיברת על פולץ, אני במחנה בול, ועם זאת נראה לי שהשחקן המושלם עבור איינג' הוא ג'וש ג'קסון. כבר יש לו שניים ממנו. הוא הביא את קראודר, רדף אחרי ווינסלו בדראפט 2015 וכשלא הצליח להביא אותו, הריץ' לג'יילן בראון דראפט אחד אחרי – במקום לעשות טרייד ולהביא את באטלר, בוסטון יכולה לגדל באטלר משלה.

אם בוסטון תשאיר את הבחירה אצלה, זה יאפשר להם להתמודד על התואר בעונה הבאה, *תוך כדי* בניית קונטנדרית לעתיד. אני לא זוכר קבוצה שהצליחה לעשות את זה מעולם. יכול להיות שבשביל זה איינג' יצטרך לבלוע את הצפרדע ולהחתים את תומאס על חוזה מוגזם כדי שלחבורה הזו יהיה אינסטנט סקורינג. אבל למזלו, הוא יצטרך להתמודד עם הבעיה הזו רק בקיץ 17/18.

 

עידו: יהיה קיץ מעניין בהקשר הזה, העובדה שהפייסרס והבולס השתחלו איכשהו לפלייאוף נותנת להם אורך נשימה עם ג'ורג ובאטלר אבל אני לגמרי רואה קבוצה כמו שיקגו עושה מהלך בקיץ עם בוסטון. בקשר לקבוצות שדווקא לא עשו פלייאוף השנה ולקראת דראפט מלא ברכזים וגם כמה סמול פורוורדס וורסטילים – מבלי להרחיב על הסמול בול או האבלוציה ל position-less ball סטייל מילווקי, קבוצות כמו דנבר, דטרויט, ניו אורלינס – שהשחקן הבולט בהן הוא סנטר/פורוורד לא נכנסו השנה והשאלה היא האם אנחנו מתלהבים יותר מדי מסנטרים מיידי שלשלות שיודעים למסור אבל במציאות אי אפשר לנצח ב-NBA בלי גארד יוצר איכותי וגם: מה עושה ג'נטרי בקיץ כדי לא להיות הראשון שהולך הביתה בעונה הבאה?

זאב: קולין קוהארד לא יסכים איתך. קוהארד אמנם טרול לא קטן, אבל זה בעיקר בגלל שהוא מרשה לעצמו ללכת נגד הזרם ולצאת נגד אותן תופעות שרובנו לא עוצרים לבחון אותן בעין ביקורתית. קוהארד טוען שאנחנו אוהבים להפוך רכזים לדארלינג שלנו, כשבעצם הלברונים, השחקנים הגדולים והעוצמתיים הם שמנצחים סדרות. האמת כנראה נמצאת אי שם באמצע, וכשאני הולך אחורה לבחון אלופות, באופן גורף הפוינט גארד הוא לא השחקן הטוב ביותר בקבוצה. לרוב הוא גם לא השחקן השני הטוב בקבוצה (פארקר, צ'למרס, קיד הזקן והרשימה עוד ארוכה). העניין הוא שאף פעם אי אפשר לבחון שחקן בודד בלי להתחשב בכל המערכת סביבו.

אם הסנטר שלך הוא אנדרה דראמונד, אתה חייב גארד שהוא גם יוצר וגם קולע באחוזים טובים לשלוש, ולא את רג'י ג'קסון. מוזר שבהקשר הזה אתה לא מזכיר את ממפיס של מארק גאסול, שעושה פלייאוף במערב עם שלושה שחקני NBA לגיטימיים. לגבי דנבר, החבורה שם פשוט צעירה מדי ועדיין רכה הגנתית. התקפית הם מקום חמישי בליגה בoffensive rating, נקודה פחות מקליבלנד שבמקום השלישי. תן להם עוד שנתיים, כדי שיוקיץ' וג'מאל מוריי יהפכו לאחד מצמדי הסנטר – רכז הטובים בליגה. והפעם כשהסנטר בתפקיד היוצר.

ואי-אפשר מבלי לדבר על ניו-אורלינס. לדעתי כולנו נפלנו במלכודת הבוגי וחישבנו את ההצלחה העתידית שלהם על בסיס רייטינג של NBA2K תוך התעלמות מהעובדה שהחבר'ה הללו צריכים ללמוד לשחק ביחד. יש כמה לקחים שאפשר ללמוד מהפליקאנס, ואם אני צריך לבחור אחד – זה דווקא החשיבות של השחקנים האחרונים בחמישייה. יש את האמרה המפורסמת על כך שחוזקה של שרשרת נמדדת לפי חוזקה של החוליה החלשה ביותר בה. אז העוצמה ההתקפית של קבוצה נמדדת לפי יכולת הריווח של השחקן הרביעי והחמישי בקבוצה, או לפחות לפי היכולת שלהם לתרום בדרכים אלטרנטיביות כמו ריבאונד התקפה. ג'נטרי אולי צריך ללכת הביתה, אבל לא לפני שדל דמפס יעבור טקס הסרת קללה מעליו. איכשהו כל פעולה, אפילו ההגיונית ביותר אפריורית שהאיש עושה, נכשלת.

עידו: יש גישה בפוטבול שאומרת שלמרות שהליגה מתבססת על מהירות, תמיד יבוא איזה ג'נרל מנג'ר ויחשוב שאם רוב הליגה משחקת בצורה מסויימת הוא יכול לבנות קבוצה גדולה ו"לרוץ על כולם" – זה כמעט אף פעם לא עובד וממפיס היא סוג של חריג בעניין הזה, גם בגלל שקונלי הוא באמת רכז מהדור הישן – הוא יכול ליצור אבל הוא קודם מנהל משחק ובאמת שקשה לי לקחת את גאסול בעונת שיא בגיל 32 כמשהו שבאמת אפשר לבנות עליו כמודל בליגה – היה להם מזל גרוע מאוד עם פארסונס אבל בסה"כ בעונת שיא של הספרדי הם מקום שביעי במערב. הם מדורגים מקום 24 בליגה בממוצע ריבאונדים למשחק אז זה לא שהם דורסים את הליגה מבחינה פיזית.

בקשר לחשיבות הרכז אתה צודק אם הסמול פורוורד שלך מסוגל לקחת את הכדור ולעשות משהו, אנחנו מדברים כל הרבה על איכות הרכזים ואם מוסיפים את הארדן השנה זאת כנראה העמדה העמוקה עדיין בליגה, אבל עם לברון, לאנארד, אנדטוקומבו, דוראנט, ג'ורג, באטלר והשנה גם הייוורד כנראה שה-SF היוצר היא העמדה הכי חשובה במשחק היום.

אני סקרן לראות את ניו אורלינס בשנה בקרובה, אני חושב שכל טרייד שנעשה באמצע העונה לוקח בחשבון שהטמעה של שחקנים משמעותיים לוקחת הרבה זמן בייחוד כשאין אימונים. מצד שני אני מאוד סקפטי לגבי ההתאמה של קאזינס עם דיוויס – זה ששניהם יכולים לשחק בחוץ לא אומר שהם צריכים להיות שם, וכמו שאמרתי הליגה כבר נמצאת במקום אחר. אני הולך רחוק לאליפויות של יוסטון באמצע שנות ה-90, הקבוצות של טומגנוביץ' זרקו 20 שלשות במשחק וזה היה הכי גבוה בליגה, גם אז הרוקטס שיחקו סביב סנטר שהוא אולי הכי פחות סנטר אופייני לפחות לאותה תקופה.

לפני שנתיים קבוצה ממוצעת זרקה 22.4 פעמים לשלוש, לפני שנה 24.1 והשנה כבר קפצנו ל-27 נסיונות. יוסטון כבר עומדת על פי שתיים מאז – 40, נתנו הרבה קרדיט לדריל מורי על הרבה דברים במשך השנים (הנה ראיון מעניין איתו על ההצלחה השנה), אבל חייבים להכיר בזה שהוא משנה את ה-DNA של הליגה. אם אתה רוצה גבוה כמו גאסול אתה צריך שהוא יוכל להחליף על כל דבר ואתה צריך שהוא ידע לשים שלשות ביותר מ-35%.

זאב: אני חושב שאתה נותן יותר מדי קרדיט לדאריל מוריי. מוריי שינה את הליגה מבחינת היחס לאנליטיקס, אבל אני לא חושב שיוסטון מהווה מודל לחיקוי מבחינת סגנון המשחק. המהדרין יעניקו את הקרדיט לדון נלסון. אני דווקא רוצה לדבר על אישיות אחרת, שבדרך כלל לא מוזכרת בהקשר של מהפכנות. גרג פופוביץ' לא הגיע לליגה במסלול הרגיל. הוא סיים תואר בלימודים סובייטיים, ואימן בקולג' שכוח אל.

האגדה אומרת שללא שחקנים סבירים, הוא היה חייב לחפש פתרונות יצירתיים כדי להפוך את הקבוצה לתחרותית. ומאז גרג פופוביץ' בשלו – פעם מקדים את הליגה, פעם הופך את הקבוצה ומתאים אותה לטרנד. הקיץ, כשלפארקר מלאו 35 ואחרי עונה התקפית גרועה של דני גרין, הרכש הגדול ביותר של פופוביץ' היה דווקא פאו גאסול. בטרום העונה הוא הכריז שהליגה תלך לסמול בול, אבל אין לו בעיה לשחק ביג בול. ונראה שזה עובד. הזכרת קודם את קוואי כיוצר, אבל לדעתי הוא לא שייך לרשימה הזו. לסן אנטוניו אין באמת יוצר אחד מרכזי.

מצד שני, ודיברת על גבוה שקולע שלשות – ב14 העונות הראשונות שלו בליגה, גאסול קלע 50 שלשות במצטבר. העונה הוא קלע 56, במעל 50% מהשדה. ברוק לופז עלה מ-3 שלשות בקריירה, ל134 העונה. בוגי, וזה הפתיע אותי כשבדקתי, קלע 2.3 שלשות למשחק מאז שעבר לניו-אורלינס. באחוזים לא רעים בכלל. כך שהשילוב ביניהם, גם תיאורטית וגם פרקטית, יכול לעבוד. בכלל, המקרה מזכיר לי פרופ' מאוד טובה לפסיכולוגיה שלמדתי אצלה ונהגה לומר "יש אינספור דרכים לעשות מחקר גרוע". אנחנו יכולים לדבר עד מחר על התיאוריה הגבוהה של בניית קבוצה, אבל בסופו של דבר ההצלחה תלויה בניואנסים הקטנים. איזו שיטה שג'נטרי יבנה באימונים, כדי למקסם את החומר שיש לו. וכרגע, עם כל הכבוד לגבה ולבוגי, החומר שלו לא אידיאלי. ג'רו לא קלעי שלוש, סולומון היל קלעי חלש, והם חייבים להעלות את ג'ורדן קרופורד בשביל לקבל קצת ריווח.

אם הייתי צריך לבנות עכשיו סביב קבוצה עם השניים הללו בפנים, ועם ג'רו כרכז (והוא אחלה רכז, שמקבל פחות מדי הערכה), הדבר הראשון שהייתי מחפש זה לפחות שחקן אחד שמסוגל לקלוע קאטש אנד שוט באחוזים גבוהים, פלוס לא גרוע באספקטים אחרים של המשחק. זה לחזק את הספסל. אחרת – אין מה להסיק מסקנות מכישלון אפשרי של הפליקאנס. זו לא התיאוריה. זה פשוט מחקר גרוע.

עידו: בוגי קלע שלשות יותר טוב מדייויס, את זה ידענו גם לפני שהוא הגיע לפליקנס. הנתון של גאסול פנטסטי אבל אנחנו מדברים על פחות מ-2 זריקות במשחק. בכל מקרה גם פופוביץ' הבין במהלך השנה שעדיף גבוה שיכול קודם כל לספק פתרונות הגנתיים, אמנם דדמון השתלט על עמדת הסנטר הפותח אחרי שגאסול נפצע אבל עדיין כדי לשכנע אותי שקבוצות יכולות להתבסס על סנטרים אמיתיים ועדיין להצליח בעידו המודרני – אני ארצה לראות שיפור הגנתי בקבוצות שציינת, איך הן מתמודדות מול סמול בול והאם הן כופות סגנון משחק על יריבות, אני חושב ששנה הבאה נוכל לתת קצת פחות הנחה לדנבר ולניו אורלינס. אני חוזר שנייה לדדמון והזכרתי אותו בכוונה, אנחנו עמוסים בשבוע האחרון עם טורי בחירות השנה וקצת חסר לי לדבר על שחקנים אחרים שעשו לי את השנה, וגם די נתת לי בראש אז אני משנה נושא.

אני מתחיל מדדמון, בתור אוהד אורלנדו אני מכיר אותו טוב מאוד. הוא לגמרי late bloomer, לא רק בגלל שהתחיל לשחק כדורסל בגיל מאוחר, אלה בגלל שלקח לו זמן להתפתח וכמו הרבה שחקנים מאורלנדו מישהו אחר קוצר את הפירות. שסן אנטוניו החליפו בקיץ את ווסט ודאנקן בגאסול ולי החשש שלי לגביהם היה מי יתן הגנה בפנים והוא די סגר להם את הפינה היחד עם יעילות התקפית שיושבת בול על הנישה של הספרס.

שחקן שני שמאוד נהניתי לראות במחצית השנייה של השנה הוא מידלטון, האמת עקבתי אחרי יאניס יותר אבל על הדרך נחשפתי מחדש לשחקן הנפלא הזה. צריך לזכור שפארקר נפצע במשחק החזרה של מידלטון והבאקס נעשו יותר טובים בעקבות "ההצרחה", מעבר ל43.3% לשלוש הוא מסוג השחקנים שעושים הכל טוב מפוסט אפ, חצי מרחק ואפילו ניהול פיק אנד רול כשחקן עם הכדור, אני חושב שמעבר ליאניס הקרדיט על הפוש האחרון של מילווקי לעבר הפלייאוף (14-4 במרץ) שייך אליו.

השחקן השלישי הוא ג'ורג היל מיוטה. כבר התייחסתי לזה שהוא כנראה התוסף שהזניק את העונה של יוטה, ומדהים אותי לחשוב על איך אינדיאנה ויתרו עליו דווקא עכשיו שהוא שחקן הפך לשחקן התקפה שלם יותר. אני לגמרי רואה אותו מקבל חוזה גדול ראשון בקיץ הקרוב, יהיה הרבה שיקול למערכת היחסים הקרובה שלו עם הייוורד ואם הם יעופו מול הליפרס לא הייתי פוסל ששניהם לא יהיו שם שנה הבאה.
זאב: אני לגמרי איתך. דדמון הוא החתמה נהדרת של הספרס, בעיקר כי זה היה די ברור מה הוא מסוגל לתת. כבר באורלנדו הוא הראה ניצוצות של רים פרוטקטור וריבאונדר איכותי. לרוע מזלו, הרוטציה בקבוצה הייתה כל כך מבולגנת, שדור שלם של שחקנים הלך לאיבוד במקום להתפתח. אתה רואה אותו מצליח בסן אנטוניו, חתום על חוזה של 3 מיליון דולר לעונה, ויכול לתאר מה המג'יק פיספסו. מוריס הארקלס, שחקן רוטציה לא רע בפורטלנד, נכנס ויצא מהרוטציה לסירוגין בגלל שלדעתו של סקוט סקיילס הגישה שלו הייתה נינוחה מדי. והארקלס היה הפיסה הגדולה שהמג'יק קיבלו בטרייד על האוורד, לפני ווצ'ביץ'. אנדרו ניקולסון, קייל אוקווין, כולם שחקנים שהראו פוטנציאל בשלב מסוים של הקריירה, לא קיבלו את ההזדמנות להתפתח בצורה סדירה.

כשאני חושב על השחקנים שעדיין נמצאים במג'יק – קודם כל אארון גורדון ואלפריד פייטון, אחריהם גם מריו הזוניה, כולם מממשים עד עכשיו פחות מהפוטנציאל שלהם, והאשמה נמצאת לדעתי בהנהלה ובצוות האימון. עכשיו כשהניגן הלך, האם לדעתך אנחנו יכולים לצפות לפריחה מצד הכישרונות של המגי'ק?

עידו: דיברתי על שחקנים שעשו לי את העונה ואיכשהו הצלחת להגיע דווקא לאורלנדו, והתשובה היא לא. אני לא חושב שיש שם כרגע שלד מספיק טוב בשביל להצליח מה שכן הם צפויים לבחור במקום החמישי – והשאלה היא אם הם מנחיתים sf כמו ג'קסון, טייטום או אייזיקס או הולכים על רכז. אני באמת לא מצליח לצפות מה ווגל באמת חושב על פייטון שהיה הבייבי של האניגן בהקשר הזה. אני לא מחזיק מגורדון יותר מדי אני חושב שהוא יכול להתפתח לגרסת poor man's של בלייק גריפין בגרסה זריזה יותר ופחות פיזית, אבל גם מזה הוא עדיין רחוק.

למג'יק היה הרבה חוסר מזל בדראפט או יותר נכון לא בחרו גבוה בדראפטים שהיו טובים והשנה אני מקווה שאיכשהו הבחירה החמישית תקפוץ בעוד קצת כלפי מעלה. מעניין אותי לדבר בהרחבה דווקא על הקבוצות שאמורות לבחור במקום הרביעי והשישי פילדפיה ומיניסוטה לשתיהן יש עתיד ורוד יותר, אבל גם המון סימני הזהרה.

בקשר לפילי, אנשים שמים בצד את נושא הבריאות של אמביד, ראינו כבר כל הרבה כשסנטרים נפצעים ככה מוקדם בקריירה הם לא תמיד מתאוששים, ועדיין ההתפתחות של שאריץ' והעובדה שברט בראון הצהיר כבר שסימונס יתחיל בעמדת הרכז, לא פורוורד מוביל כדור הופכת אותם לקבוצה מסקרנת עם פוטנציאל של ארבעה אול-סטארים צעירים בהרכב – יהיה מעניין ועדיין אני חושב שפלייאוף זה עדיין מוקדם בשבילם. ממיניסוטה פחות התלהבתי השנה, הם נראו לי כקבוצה סופר אתלטית אבל לא אינטלגנטית, אני לא יודע מה יהיה עם רוביו אבל לוקח זמן לרכזים לפרוח ואני לא יודע כמה הם יכולים להרשות לעצמם להביא רכז צעיר בדראפט עכשיו. אני חושב שמאליק מונק יכול להיות פיתרון טוב עבורם כשחקן יותר והייתי נלחם על ג'ורג היל בקיץ אם רוביו לא נשאר.

זאב: בקיץ האחרון כתבתי שאם צריך לבחור סגל לרוץ איתו בעשור הקרוב, קשה לבחור סגל טוב יותר מפילדלפיה. זה היה לפני שאמביד עלה לשחק דקה אחת על הפרקט, וזכיתי בלא מעט תגובות לועגות. גם אם אמביד יסיים את הקריירה מחר, אפשר למצוא לכל היותר רק עוד שני סגלים שפוטנציאלית לא פחות טובים – מינסוטה ומילווקי. נעזוב את הבאקס לרגע, כדי לבדוק צ'קליסט של מוכנות להצלחה מצד שתי הקבוצות:

1. סופרסטאר שישלוט בליגה: במינסוטה מסומן וי גדול ליד הסעיף הזה. בפילדלפיה עדיין מוקדם לסמן. אמביד יכול להיות אחד, אבל יש צל גדול מהעתיד שלו. גם אני לא מצליח לחשוב על אף סנטר ששלוש השנים הראשונות שלו היו רוויות בפציעות, והתאושש מהן לקריירה ארוכה ומצליחה. ועדיין בפילי ישנן שתי הזדמנויות נוספות לסמן וי: האחת היא סימונס, השניה היא התוצר של הדראפט האחרון, במידה וכדורי הלוטרי יאירו להם מזל.

2. כוכב משנה שיכול להיות השחקן הטוב ביותר בקבוצה אחרת: כאן בפילדלפיה יכולים להיות רגועים. שאריץ' כנראה יהיה כזה, מבין סימונס ובחירות הדראפט (אין מתוקה מהאפשרות שפילדלפיה תקבל את הבחירה הרביעית מהלייקרס), אנחנו נראה לפחות שחקן אחד ברמת ALL NBA. במינסוטה היחיד שיכול לתפוס את התפקיד, זה וויגינס. מבחינת כישורים הוא יכול להיות שם. אם יתפתח נכון. אם מאליק מונק יגיע למינסוטה, וזה עוד *אם* אחד בדיון שלנו, הוא בהחלט נראה לי כמו אחד מתוצרי קנטאקי הללו שלא ידענו עד כמה הם טובים עד שלא הגיעו ליגה ויוכל לתפוס את עמדת כוכב המשנה תוך כמה עונות.

3. שחקנים משלימים שמהווים חלק מהשלד – כאן השוני הגדול בין הקבוצות. שחקנים צעירים מהווים חרב פיפיות. מצד אחד, בארבעת השנים הראשונות שלהם הקבוצה מרוויחה שחקן איכותי בגרושים. מצד שני, בסוף השנה השלישית\רביעית הקבוצה צריכה להחליט האם לשלם חוזים מופרכים לשחקנים בינוניים או לאבד אותם ללא תמורה. בטימברוולבס דיאנג כבר חתם, ומבין השחקנים שישלימו את טאונס ורוביו רק דאן (והרוקי העתידי) ישחקו שם בזול. בפילדלפיה יש את טימותי לואוו-קברו, ג'סטין אנדרסון, רשון הולמס, טי ג'יי מקונול ואפילו אוקאפור, או נכון יותר, מה שפילי תקבל עבור אוקאפור, תחת הסעיף הזה.

4.שחקנים שיגיעו מהשוק החופשי כדי להשלים את השלד הקיים – אם פילדלפיה רוצים למקסם חומר השחקנים הקיים, הצעד ההגיוני ביותר הוא ללכת בכל הכוח על שחקנן איכותי אחד לפחות מהFA. כי הסגל הקיים לא טוב מספיק כדי להביא אותם לפלייאוף מצד אחד, אבל גם לא בטוח ששווה לפתוח את הארנק בשביל החבר'ה שהוזכרו בסעיף הקודם בעוד שנתיים שלוש. אני לא בטוח שהם יצליחו להגיע לפלייאוף השנה, אבל אתה חייב לשפשף את הצעירים במאבקי פלייאוף. על כל אופציה אחרת מודבק שלט אזהרה בדמות בוגי קאזינס.
למינסוטה יש מרווח קטן בשכר, בין היתר בזכות השנה האחרונה בחוזי הרוקי של וויגינס ולאבין (ניסיתי להזכיר כמה שפחות אותו ואת אוקאפור. שניהם לא יהיו בקבוצות שלהם בעונה הבאה). אם ההנהלה רצינית לגבי העתיד, הם חייבים עכשיו להחתים את הוטרן הנוסף. ג'ורג' היל יכול להיות פיתרון מעולה וחלק מקונטנדרית עתידית. כמובן שאם במינסוטה יחליטו לבנות אותה, הזאבים יצטרכו לבלוע את הגלולה בדמות תשלומי מיסים על החוזים של טאונס + וויגינס + היל + דיאנג.

עידו: תודה זאב, כיף לסיים טור עם מינסוטה ופילי, שתי קבוצות מסקרנות שעוד נדבר עליהן. ונסיים בציטוט של גארנט "anything possible" כולל לכתוב טור פינג פונג של 5000 מילה בחול המועד כשאתה הורה לילדים.