ברוכים הבאים למדריך השלם לשוק החופשי. כל מה שרציתם לדעת, וגם מה שלא רציתם לדעת על קיץ 2019. הטור הזה הוא רק ההקדמה. ממנו תוכלו להגיע ולראות את מצב הקבוצות (לפי בתים), או מצב השחקנים. פה נפרט ונסכם את הכל באופן כללי, בכל אחת מהכתבות תוכלו למצוא פרטים ספציפיים יותר לגבי שחקנים\קבוצות. אני רק אקדים ואומר שיש בטורים האלה המון טבלאות והמון מספרים. כמו שכתבו לי בטוויטר
נ.ב.א זה כל העונה ספורט של חובבי כדורסל ובפגרה ספורט של רואי חשבון
— meni wakshtock (@menimen9) June 19, 2019
אז התנצלותי מראש, ומקווה שאתם רואי חשבון.
לא מעט קבוצות חיכו לקיץ 2019 כדי לרדוף אחרי שחקנים חופשיים כמו קווין דוראנט, קוואי לנארד, קיירי אירווינג ואחרים. התחושה היא שמדובר בקיץ מדהים. כל כך מדהים שקבוצות פינו המון כסף מתחת לגג כדי להגיע לקיץ 2019 מוכנות. קבוצות כמו הניקס, הנטס והקליפרס פינו מקום ל-2 שחקני מקסימום. הבעיה היא שבסופו של דבר שחקנים יכולים לחתום רק בקבוצה אחת, והקבוצות המאוכזבות עדיין צריכות להגיע לרצפת השכר (כ-90% מהגג, תכף תהיה טבלה ומספרים), מה שאומר שהם יצטרכו למצוא מישהו לשלם לו את הכסף הזה, בין אם כטרייד מקבוצה אחרת, או החתמה ישירה. כמה כסף פנוי יש? דה רינגר פירסמו שיש 474 מליון דולר בכסף פנוי מתחת לגג. לשם השוואה בקיץ 2018 היו 176 מליון ובקיץ 2017 היו 154 מליון. פעם אחרונה שהיו סכומים בסדר גודל כזה השנה היתה 2016, עם הקפיצה הגדולה של תקרת השכר, שהשאירה לקבוצות 568 מליון דולר לבזבוזים. וכזכור, הם בזבזו אותם. שחקנים פחות מבינוניים פתאום הרוויחו סכומים שהם רק יכלו לחלום עליהם. לא מעט מהם לא ראו פרקט כבר דיי הרבה זמן, אבל הדולרים עדיין ממשיכים לזרום לחשבון הבנק שלהם – ביזמאק ביומבו, טימופיי מוזגוב, לואל דאנג הם רק דוגמאות.
בואו נתחיל עם מספרים החשובים:
גג השכר | קבוצות יכולות להחתים שחקנים לא כולל חריגות עד שמגיעים לסך שכר זה | $109,000,000 |
רצפת השכר | קבוצות חייבות להגיע לשכר הזה אחרת ההפרש מתחלק בין שחקני הסגל הקיים | $98,100,000 |
מס המותרות | החל מסך שכר זה קבוצות מתחילות לשלם מס לליגה על כל דולר חריגה | $132,000,000 |
שכר מקסימום | לשחקנים עם ותק של 10 עונות בליגה, או 7-9 עונות שזכאים לסופר מקס | $38,150,000 |
לשחקנים עם ותק של 7-9 עונות בליגה, או מסיימים חוזי רוקי שזכאים לסעיף דרק רוז | $32,700,000 | |
לשחקנים עם ותק של פחות מ-7 עונות בליגה | $27,250,000 | |
שכר כולל | קבוצות שמחתימות שחקנים עם זכויות בירד על המקסימום הגבוה\סופר מקס (5 עונות) | $221,000,000 |
קבוצות שמחתימות שחקנים עם זכויות בירד על המקסימום הבינוני (5 עונות) | $189,000,000 | |
קבוצות שמחתימות שחקנים עם זכויות בירד על המקסימום הנמוך (5 עונות) | $158,000,000 | |
קבוצות שמחתימות שחקנים ללא זכויות בירד על המקסימום הגבוה (4 עונות) | $163,000,000 | |
קבוצות שמחתימות שחקנים ללא זכויות בירד על המקסימום הבינוני (4 עונות) | $140,000,000 | |
קבוצות שמחתימות שחקנים ללא זכויות בירד על המקסימום הנמוך (4 עונות) | $116,000,000 | |
חריגות | חריגת מיד לוול לקבוצות מתחת למס | $9,246,000 |
חריגת מיד לוול לקבוצות מעל המס | $5,711,000 | |
חריגת רום | $4,760,000 | |
חריגת ביי אניואל | $3,619,000 |
כל המספרים משוערים. ב-5/7 הליגה תפרסם את המספרים הרשמיים של העונה הבאה. הערה חשובה לגבי רצפת השכר – קבוצות חייבות להגיע ל-90% מהגג. במידה והן לא מגיעות, ההפרש מתחלק בין שחקני הסגל הקיים באופן יחסי. אבל, הן לא חייבות להיות ברצפה כל הזמן. זה נבדק רק בסוף העונה. זאת אומרת שהן לא באמת חייבות להחתים עכשיו שחקנים. הן יכולות לחכות לעונה ואז לקחת חוזים\להחתים שחקנים. גם המס מחושב בסוף העונה, וזה אומר שאם קבוצה פותחת את העונה מעל תקרת המס, היא יכולה במהלך העונה לעשות טריידים שיורידו אותה מתחת למס, והיא לא תשלם. צריך לזכור שהמס הוא כפול. קבוצות מעל המס משלמות לליגה כסף, שמתחלק בין כל הקבוצות שנמצאות מתחת למס. זאת אומרת שגם משלמים, וגם לא מרוויחים.
כמה דברים שחשוב להכיר:
מה נחשב מול הגג חוץ מהחוזים עצמם? אם לקבוצה יש זכויות על שחקן מסויים (בירד, נון בירד או ארלי בירד), זה תופס מקום בגג. למשל לגולדן סטייט יש זכויות בירד על קליי תומפסון וזה תופס ערך של 150% מהשכר האחרון שלו. זה נקרא באנגלית (ואין תרגום נורמלי) קאפ הולד. המשמעות היא שהווריורס לא יכולים להחתים שחקנים על חשבון קליי ועדיין לשמור על זכויות בירד שלו. על מנת להוריד את הכסף הדמיוני הזה מהגג הם צריכים לותר על הזכויות, או להחתים אותו (ואז החוזה האמיתי עומד מול הגג). אם הוא חותם בקבוצה אחרת, כמובן שהעניין בטל. למה זה מעניין (חנונים כמוני)? כי זה יוצר מצבים מגוחכים שקבוצות יכולות לנצל. למשל זכויות הבירד של מלקולם ברוגדון עולות למילווקי 3 מליון דולר בלבד, בגלל החוזה הנמוך שלו. זה נמוך משמעותית מההערכה של החוזה הבא שלו (20 מליון דולר) ומאפשר למילווקי מקום לפני שמחתימים אותו. גם זכויות הבירד של מידלטון (19 מליון דולר), נמוכות מהחוזה הבא שלו. לעומת זאת זכויות הבירד של סטנלי ג'ונסון שיעלה באיזור המינימום עולות לניו אורלינס 11 מליון דולר, וסביר שהם יוותרו עליהם דיי מהר.
זו הקדמה לקראת הטבלה הבאה שבא מצויין מקסימום המקום שקבוצות יכולות לפנות מתחת לגג. זה במידה והן מוותרות על הזכויות של כל השחקנים החופשיים שלהם, לא מבטיחות חוזים וכו'. זה לא אומר שזה ממש מקום תחת הגג. לניו יורק אכן יש 70 מליון דולר מתחת לגג, ואין אף שחקן שהם ישמרו על הזכויות שלו. לסקרמנטו אין באמת 62 מליון אם הם שומרים על הזכויות של האריסון בארנס. לגולדן סטייט אין 19 מליון אם ישמרו על הזכויות של קליי ודוראנט. בהערות ציינתי האם אפשר לממש את המקום הזה, או שאין להם באמת את המקום הזה. קבוצות כמו ממפיס, שיקגו ואחרות, יכולות לפנות את המקום הזה, אבל בתאכלס אין להם ממש מה למהר. הן עדיין בונות, ועדיף להן לנצל את המקום הזה לצרכים אחרים – לקחת חוזים מקבוצות אחרות בתמורה לנכסים.
אז מה מצב הקבוצות (הטבלה ממויינת לפי המקום הפנוי מתחת לגג):
קבוצה | מקסימום מקום מתחת לתקרה | הערות |
ניו יורק ניקס | $70,545,133 | מקום ל-2 חוזי מקסימום |
ברוקלין נטס | $68,671,776 | מקום ל-2 חוזי מקסימום |
סקרמנטו קינגס | $62,604,234 | צריכים לשמור על זכויות בירד של האריסון בארנס |
פילדלפיה 76 | $59,765,284 | זכויות בירד של ג'ימי באטלר וטוביאס האריס |
לוס אנג'לס קליפרס | $56,408,531 | יכולים לפנות מקום ל-2 חוזי מקסימום |
דאלאס מאבריקס | $47,483,502 | יש מקום לחוזה מקסימום גם עם הזכויות על פורזינגיס |
בוסטון סלטיקס | $34,813,961 | קיירי והורפורד עוזבים, הסלטיקס פינו מקום לחוזה מקסימום, אבל במידה ולא ימצאו את השחקן המתאים ירצו לשמור על זכויות בירד של מוריס ורוזייר |
מילווקי באקס | $34,701,787 | מילווקי תשתמש במקום בשביל להחתים את לופז, ואז לתת חוזים למידלטון וברוגדון. |
ניו אורלינס פליקנס | $34,474,258 | מקום לחוזה מקסימום נמוך |
אינדיאנה פייסרס | $33,866,024 | מחפשים רכז וכנראה להשאיר את בויאן בוגדנוביץ' |
ממפיס גריזליס | $27,347,689 | לא ממהרים לשום מקום יכולים להחתים שחקנים או לקחת חוזים ונכסים |
שיקגו בולס | $23,850,282 | לא ממהרים לשום מקום יכולים להחתים שחקנים או לקחת חוזים ונכסים |
לוס אנג'לס לייקרס | $32,021,399 *** | הלייקרס העבירו את החוזים של וגנר ובונגה, ודייויס ויתר על הטרייד קיקר בסך 4 מליון דולר. מגיעים לחוזה מקסימום |
פיניקס סאנס | $22,836,342 | יכולים להגיע למקסימום הנמוך, לא ברור אם יש למה |
גולדן סטייט ווריורס | $19,467,682 | הקאפ הולד של דוראנט וקליי (וכל אחד לחוד) מעבירים אותם מעל הגג |
אורלנדו מג'יק | $19,208,465 | רוצים לשמור על ניקולה ווצ'ביץ' |
יוטה ג'אז | $18,344,336 | יכולים להיפטר מהחוזה הלא מובטח של פייבורס, רוצים להחליף אותו בסטרץ' 4 |
דנבר נאגטס | $16,768,037 | עדיין לא ברור האם ירימו את האופציה על מילסאפ |
אטלנטה הוקס | $14,977,361 | לא ממהרים לשום מקום יכולים להחתים שחקנים או לקחת חוזים ונכסים |
סן אנטוניו ספרס | $10,273,747 | לא מספיק כסף בשביל לעשות משהו משמעותי בשוק |
שארלוט הורנטס | $8,237,577 | אין להם ממש קאפ ספייס כי הם רוצים לשמור על קמבה |
וושינגטון וויזארדס | $6,236,184 *** | מה עושים עם בובי פורטיס וסטורנסקי? |
מינסוטה טימברוולבס | $0 | אין קאפ ספייס |
דטרויט פיסטונס | $0 | אין קאפ ספייס |
יוסטון רוקטס | $0 | אין קאפ ספייס |
טורונטו ראפטורס | $0 | יכולים ליצר קאפ ספייס רק אם גאסול יצא מהחוזה שלו, ויוותרו עליו ועל קוואי |
פורטלנד טרייל בלייזרס | $0 | אין קאפ ספייס |
מיאמי היט | $0 | אין קאפ ספייס |
קליבלנד קאבלירס | $0 | אין קאפ ספייס, אלא אם יעבירו את קווין לאב תמורת כלום |
אוקלהומה סיטי ת'אנדר | $0 | אין קאפ ספייס |
***עודכן 28/06/19
קווין דוראנט, קוואי לנארד, קמבה ווקר, קיירי אירווינג, קליי תומפסון, ג'ימי באטלר, קריס מידלטון וטוביאס האריס. גם דיאנג'לו ראסל יקבל מקסימום, אבל הוא יקבל את המקסימום הנמוך. בתסריט הסביר שקוואי נשאר בטורונטו, קיירי ודוראנט בברוקלין, קליי בגולדן סטייט, קמבה בבוסטון\דאלאס, באטלר והאריס בפילדלפיה, מידלטון במילווקי וראסל בלייקרס. הניקס, הקליפרס, סקרמנטו, ניו אורלינס ואחרות נשארות עם הרבה כסף לבזבז. על מי הן מוציאות אותו? ווצ'ביץ'? הורפורד? ברוגדון? יהיו הרבה שחקנים שיקבלו אובר פיי רציני הקיץ. המאוכזבות החכמות ינסו להשאיר מקום מתחת לתקרה בקיץ הבא, ולנסות שוב. אלו שיתחייבו על חוזים ארוכים ימצאו בבעיה בעתיד.
צריך לזכור שיש קבוצות כמו אוקלהומה סיטי ומיאמי שרוצות להפטר מחוזים (חלקם טובים – סטיבן אדאמס למשל, חלקם פחות – דיון וייטרס), וזאת גם אופציה של קבוצות להגיע לרצפת השכר ולאסוף על הדרך נכסים נוספים.
אם תרצו את הפרטים, מוזמנים להיכנס לטורים המלאים:
יש לכם שאלות לגבי הגג, השוק או חוקי השכר? מוזמנים לשאול אותי בפורום שלנו פה באתר או לכתוב לי בטוויטר sagirefael@