קווין לאב.

לכולנו יש את האחד שלנו. האחד שסחף אותנו במשך עונה שלמה לצמרת ליגת הפאנטזי שלנו, ואז הרס לנו את הפלייאוף עם פציעה. לשלי קוראים קווין לאב, והוא לא עשה לי את זה פעם אחת, אלא פעמיים. איך אומרים Fool me once – shame on you. Fool me twice – shame on me.

אבל הטור הזה לא בא לדבר עליי או על קווין לאב (לא באופן אישי לפחות). פציעות הן חלק מהמשחק ב-NBA ולפיכך הן חלק מהמשחק בפאנטזי. הרבה שחקנים נפצעים במהלך העונה בהרבה סוגים שונים של פציעות, חלק ניכר מהפציעות הן "רנדומליות", פציעות שנובעות מפעולה לא טובה, נחיתה לא טובה על הפרקט, התנגשות ברכיים, אבל יש לא מעט פציעות צפויות – פציעות חוזרות ופציעות שנובעות מבעיה כרונית בגופו של השחקן. היסטוריית הפציעות של שחקן יכולה ללמד אותנו רבות, וברגע ששחקן הוא "פציע", ערך הפאנטזי שלו יורד משמעותית, כי אתה יודע שהוא יחמיץ משחקים במהלך העונה בגלל פציעה, והשאלה הופכת להיות מ"האם הוא יחמיץ משחקים" ל"כמה משחקים הוא יחמיץ".

אבל לקבוע לגבי שחקן האם הוא באמת פציע זה לא עניין כל כך פשוט. צריך לדעת להבדיל בין שחקן פציע לבין שחקן שפשוט היה חסר מזל וחווה מספר פציעות שאין בינן כל קשר, והוא מקבל את תווית ה"פציע" ללא סיבה מוצדקת. דוגמא טובה לכך היא ברוק לופז. אחרי 3 עונות ראשונות בליגה, בהן שיחק את מלוא 82 המשחקים, הוא נפצע בתחילת העונה הבאה בקרסול ולא שיחק לשארית העונה – זאת אגב עקב טאנקינג ולא כי הפציעה השביתה אותו לאורך זמן כה רב. בעונה שלאחר מכן הוא שיחק 74 משחקים, אבל עונה אחר כך שוב פספס את רוב העונה בגלל שבר ברגל. בעקבות הפציעות הללו נוצרה לו תווית של שחקן פציע. אבל בשלוש העונות האחרונות הוא שיחק 72 משחקים ומעלה בכל עונה. תווית הפציע שהודבקה לו היתה שגויה, היות והפציעות שלו לא היו קשורות אחת לשניה ולא חזרו על עצמן, למרות שכל אחת מהן גרמה לו להעדרות ממושכת.

 

בגדול ישנם שני סוגים של שחקנים פציעים:

הסוג הראשון הוא שחקנים שחווים פציעות חוזרות ונשנות במקום מסוים בגוף, בין אם אלו פציעות קטנות שחוזרות על עצמן הרבה פעמים וגורמות לשחקן להעדרויות קצרות מספר פעמים בעונה או פציעות גדולות שמשביתות את השחקן לתקופה ארוכה פעם אחר פעם. בכל מקרה, המפתח הוא פציעות חוזרות ונשנות באותו המקום. הפציעות השכיחות ביותר הן פציעות גב וברכיים. דוגמא טובה לשחקן פציע שכזה הוא אריק בלדסו. בעונת 11-12 הוא פספס חצי עונה בגלל פציעה במניסקוס ברך ימין. בעונת 13-14 זה חזר על עצמו עם ניתוח לתיקון סחוס במניסקוס ברך ימין. את רוב עונת 15-16 הוא פספס בגלל קרע במניסקוס – בברך שמאל הפעם. בין לבין הוא פספס עוד מספר משחקים בגלל פציעות ברכיים קלות יותר, כולל אשתקד, לפני שהושבת לשאר העונה בעקבות הטאנקינג של פיניקס. השחקן האחרון שהיו לו בעיות כ"כ גדולות עם המניסקוס בברכיים היה ברנדון רוי. רק אומר.

הסוג השני הוא שחקנים שהגוף שלהם, מה לעשות, פשוט שביר. שחקנים כאלו סובלים מפציעות שונות ומשונות באופן קונסיסטנטי, גם אם הם אף פעם לא חוו פציעה קשה באמת. דוגמא טובה לשחקן כזה היא אנתוני דייוויס. אשתקד הייתה הפעם הראשונה בה שיחק מעל ל-70 משחקים בעונה. ב-4 העונות לפני כן הוא שיחק בין 61 ל-68 משחקים, כאשר בדר"כ הוא נעדר מכמות משחקים נמוכה ברצף – הרצף הכי גבוה היה ל-11 משחקים בעונת הרוקי שלו עקב פגיעת קרסול. מעבר לכך הוא החמיץ משחקים בגלל (קחו נשימה): זעזוע מוח, נקע בכתף, נקע בברך, סדק ביד, כאבי גב, נקע בבוהן, מתיחה במפשעה, מתיחה בשריר הירך, מתיחה בשריר הארבע ראשי. אף אחת מהפציעות הללו לא גרמה לו להיעדרות של יותר מ-5 משחקים ברצף.

לפיכך כשמחליטים היכן לבחור שחקן מסוים בדראפט, להיסטוריית הפציעות שלו צריך להיות משקל גבוה מאוד בהחלטה, ולא רק לכמות המשחקים שהוא החמיץ בגלל פציעות, אלא גם לאופי הפציעות.

אם אין זמן או כח לתחקיר מעמיק, כלל אצבע טוב הוא להסתכל על כמות המשחקים שהשחקן החמיץ בכל אחת מ-3 העונות האחרונות. אם רואים שהשחקן מחמיץ באופן קבוע כמות נכבדת (נאמר, דו ספרתית) של משחקים – זהו סימן טוב לכך שמדובר בשחקן פציע שכדאי להוריד כמה (עשרות) מקומות בלוח הדראפט. לעומת זאת אם השחקן החמיץ חלק נכבד מעונה אחת, אבל שיחק (כמעט) את כל המשחקים ב-2 העונות האחרות, בדר"כ אפשר להתעלם מהעונה הפצועה.

הנה מספר דוגמאות לשחקנים פציעים בולטים ואנליזה קצרה שלהם:

  • ג'ואל אמביד – 31 משחקים ב-3 עונות. 2 ניתוחים ברגל ימין ועוד אחד ברגל שמאל. אז מה אם ב-31 משחקים בהם שיחק הוא נתן מספרים מפלצתיים. יאהו מיקמו אותו במקום ה-28. מישהו אשכרה הולך להמר עליו שם? כרגע הוא מזכיר יותר מכל את גרג אודן.
  • דנילו גלינארי – ליד המילה פציע במילון כנראה יש תמונה שלו. בין 53 ל-63 משחקים ב-3 העונות האחרונות. ב-8 עונות בליגה שיחק 80 משחקים בעונה רק פעם אחת, מעל ל-70 משחקים בעונה רק פעמיים. Should I say more?
  • בלייק גריפין – פה זה מקרה קצת יותר טריקי. ב-3 העונות האחרונות הוא שיחק 67, 35 ו-61 משחקים בהתאמה, מה שלפי כלל האצבע משייך אותו באופן מוחלט לקטגוריית הפציע. העניין הוא שבכל אחת מהעונות הוא נפצע למשך זמן רב בפציעות לא קשורות – אשתקד בברך, עונה לפני כן ביד ועונה קודם לכן במרפק. כמו כן, ב-4 העונות לפני כן הוא החמיץ 4 משחקים סה"כ. אז במקרה בלייק הייתי אולי מוריד אותו רק טיפה בלוח הדראפט, כי אני אישית לא משוכנע עדיין שהוא פציע באמת.
  • דריק רוז – לא שיחק מעל 66 משחקים בעונה מאז אותה פציעת ACL בעונת 11-12 שבעקבותיה באו גם שני קרעים במיניסקוס. גם אם הוא לא היה עובר להיות המחליף של אייזאה תומאס בקליבלנד, והיה נשאר הרכז הפותח של הניקס, רוז הוא שחקן שלא כדאי לגעת בו עד הסיבובים המאוחרים של הדראפט.
  • אריק גורדון – העונה האחרונה (75 משחקים), יחד עם הזכיה שלו בשחקן השישי של העונה אולי הספיקו להשכיח קצת את העובדה שגורדון לא שיחק מעל ל-64 משחקים בעונה מאז עונת הרוקי שלו בגלל שלל בעיות (אצבע, ברכיים, קרסול, יד…) וזה לא שחקן שכדאי לסמוך עליו. הוא החזיר ערך טופ-100 אשתקד, אבל הסיכוי לשחזר את זה נמוך מאוד, בעיקר כי הסיכוי שלו להחמיץ יותר משחקים גבוה מאוד.
  • טייריק אוואנס – החמיץ מספר דו ספרתי של משחקים בכל אחת מעונותיו בליגה למעט עונה אחת, בעיקר עקב בעיות ברכיים. השיא הגיע בשתי העונות האחרונות בהן עבר 2 ניתוחים בברך ימין, זאת בנוסף לניתוח קודם שעבר באותה הברך, ושיחק 65 משחקים יחד. אוואנס הוא דוגמא קלאסית לשחקן פציע מהסוג הראשון.
  • ג'רו הולידיי – 34, 40, 65, 67. זה מאזן המשחקים ב-4 העונות של הולידיי בפליקנס. שברי מאמץ, נקעים בקרסוליים וגם סדק בארובת העין. הפציעות לא עוזבות את הולידיי. אמנם בעונה האחרונה הוא היה בריא, והמשחקים שהחמיץ היו בגלל השהיה לצד אשתו החולה, אבל כמו עם אריק גורדון – מישהו מוכן להמר על כך שיישאר בריא העונה?
  • דריק פייבורס – החמיץ בשנתיים האחרונות 52 משחקים, כמעט כולם בעקבות פציעות ברכיים. הוא אולי עדיין לא סופית בסטטוס פציע, ובכל זאת שיחק מעל 70 משחקים ב-4 מתוך 7 העונות שלו בליגה, אבל זה מתחיל להתקדם לכיוון הזה, בעיקר בגלל אופי הפציעות שלו.

ולסיום, הנה השחקנים שייעדרו מפתיחת העונה, או נמצאים בספק לפתיחת העונה עקב פציעה:

  • דאנדרה באמברי – מתיחה בשריר התלת ראשי, נמצא בספק למשחק פתיחת העונה.
  • מייקל קרטר וויליאמס – בספק לפתיחת העונה עקב טיפולי ברכיים.
  • זאק לווין – קרע ב-ACL מהעונה שעברה. צפוי לחזור בסוף נומבר – תחילת דצמבר.
  • קמרון פיין – ניתוח בברך. חזרה משוערת בדצמבר.
  • אייזאה תומאס – בספק גדול לפתיחת העונה עם פציעה במפשעה.
  • רג'י בולוק – מושעה מ-5 המשחקים הראשונים של העונה עקב הפרת נהלי הסימום של הליגה.
  • קנטביוס קולדוול פופ – מושעה מ-2 המשחקים הראשונים של העונה עקב DUI.
  • בן מקלמור – יחמיץ את פתיחת העונה אחרי ניתוח לתיקון שבר ברגל. צפוי לחזור בנובמבר.
  • נמניה בייליצה – בספק לפתיחת העונה, מתאושש משבר ברגל שקרה במרץ.
  • ג'בארי פרקר – קרע ב-ACL מהעונה שעברה. צפוי לחזור בסביבת פגרת האולסטאר.
  • סלומון היל – צפוי להחמיץ את כל העונה עקב קרע במפשעה.
  • עומר אשיק – בחוץ לתקופה לא ידועה. נאבק בזיהום בדרכי העיכול מפברואר.
  • ג'ואקים נואה – מושעה מ-12 המשחקים הראשונים של העונה עקב הפרת נהלי הסימום של הליגה.
  • ברנדון נייט – בחוץ לכל העונה אחרי שקרע את ה-ACL בקיץ.
  • ג'ארד דאדלי – בספק לפתיחת העונה אחרי ניתוח בבוהן בסוף יוני.
  • נואה וונלה – מתיחה בכתף. צפוי להחמיץ את השבועיים הראשונים של העונה.
  • טוני פארקר – פגיעה בירך, צפוי לחזור בינואר.
  • מרקיף מוריס – יחמיץ את פתיחת העונה אחרי ניתוח בקע. צפוי לחזור במהלך נובמבר.