הטור הזה נכתב באשמת איציק גרינוולד-מבטח. סתם שתדעו.
קשקשנו על הספרס, על קוואי, על פופ, על ההפסדים ועל האפשרות שנהיה העונה מחוץ לפלייאוף. בין קיטור על הקליעה הלא יציבה של מילס וגרין לברבורים על כך שדז׳ונטה מוריי וברין פורבס עדיין בוסריים, האשמתי את רודי גיי במצב של הקבוצה. אולי הוא באמת מקולל כמו שחלק מהאנשים טוענים, תהיתי. איציק עוד ניסה להגן עליו. אז החלטתי לבחון את כל עניין הקללה של רודי גיי, אולי גם בניסיון נואש לעשות לספרס נאחס הפוך.
לטובת מי שלא מכיר או שמע על הקללה אסביר אותה: כשגיי משחק בקבוצה, הקבוצה בינונית או כושלת וכשהוא מועבר לקבוצה אחרת, הקבוצה משתפרת. לכן, כאוהדת הספרס, התבאסתי כשההחתמה הגדולה של הספרס בקיץ היתה גיי.
נתחיל מההתחלה.
רודי גיי נבחר במקום ה-8 בדראפט 2006 ע״י יוסטון והועבר מיד בטרייד לממפיס.
ב-7 העונות של גיי בממפיס, הקבוצה הגיעה רק פעמיים לפלייאוף. פעם אחת בלעדיו. בעונת 2010-11, גיי שיחק מצוין ואפילו קבע שיאי קריירה, אבל אז בפברואר 2011 נפצע, עבר ניתוח בכתף וגמר את העונה. הוא ראה מהספסל את החברים שלו עולים לפלייאוף ואפילו עוברים סיבוב ראשון.
עונה אחרי, גיי חזר מהפציעה והצליח להעפיל לפלייאוף בפעם היחידה בקריירה שלו (בינתיים). ממפיס לא עברה סיבוב ראשון והפסידה לקליפרס ב-7 משחקים.
בסוף ינואר 2013, גיי ארז את המזוודות ועבר לטורונטו בטרייד. ממפיס קיבלה בטרייד את אד דיוויס, טיישון פרינס ואוסטין דיי (שמאז הספיק להיפלט מה-NBA ולשחק חצי עונה בהפועל ירושלים) ובחירת סיבוב שני ב-2013. המאזן של ממפיס בתקופה זו היה 15-29. לא רע. התרומה של גיי למאמץ המלחמתי: 17.2 נקודות. להעביר שחקן התקפי כמו גיי תמורת שלושה שחקנים שלא היו ידועים כשחקני התקפה טובים במיוחד זה קצת מוזר, לא? למרות זאת, ממפיס השתפרה, ולא הרבה אחרי הטרייד הקבוצה רצה 10-27 עד סוף העונה והגיעה עד לגמר המערב, שם הפסידה לספרס בסוויפ. הצלחה אדירה לממפיס. העונה הכי טובה של הקבוצה ever.
אז איך קרה שממפיס העבירה את הקלע המוביל שלה ועדיין הצליחה?
יש לכך כמה סיבות. sbnation פירסמו כתבה ב-2014 שסוקרת את הטרייד בראיה רטרוספקטיבית. אאמל״ק לכם אותה: בגדול, רודי גיי ישב על חוזה של 80 מיליון דולר ל-5 שנים, חוזה שהוא חתם עליו ב-2010 ושהכביד על ממפיס. בנוסף, המספרים של גיי צנחו מעונה לעונה, כאשר עונת 2012/13 היתה הגרועה ביותר שלו בממפיס. הוא אמנם קלע 17.2 נקודות, אבל ב-40% מהשדה ו-31% מהשלוש. אז אולי הוא היה הקלע המוביל, אבל הוא לקח יותר מידי זריקות, שבאו על חשבונם של זיבו, מארק גאסול ומייק קונלי.
התחנה הבאה של גיי היתה טורונטו, שם הוא שיחק 51 משחקים בסה״כ.
ב-33 משחקים בעונת 2012-13, קלע גיי במדי טורונטו 19.5 נקודות ב-42% מהשדה וב-33% מהשלוש. טורונטו סיימה את העונה במאזן 48-34 ומחוץ לפלייאוף.
ב-18 משחקים בעונה שאחרי גיי קלע 19.4 נקודות, ב-38% מהשדה וב-37% מהשלוש. יאק! לטורונטו זה הספיק. מאסאיי יוג׳ירי הבין שעם גיי טורונטו לא תגיע לשום מקום והחליט לחשב מסלול מחדש, וכך גיי והחוזה הגדול שלו עזבו את טורונטו הקפואה ועשו דרכם לסקרמנטו השמשית. סקרמנטו קיבלה קלעי שיחבור לקאזינס וטורונטו פינתה כסף מתחת לתקרת השכר, אפשרה לדווין קייסי לשנות את סגנון המשחק ולתת לשחקנים כמו לאורי ודרוזן יותר דקות ויותר זריקות. בליצ׳ר ריפורט כתבו על כך בהרחבה ב-2014. את עונת 2013-14 סיימה טורונטו בתמונת מראה לעונה הקודמת, עם מאזן 34-48 ומקום 3 במזרח. כל זה, כאמור, ללא רודי גיי.
בסקרמנטו גיי בילה 4 עונות שבמהלכן קלע 19.3 נקודות בממוצע, ב-46% מהשדה וב-34% לשלוש, אבל סקרמנטו לא הגיעה לפלייאוף אפילו פעם אחת. בעונתו האחרונה בסקרמנטו גיי נפצע בגיד האכילס וגמר את העונה כבר בינואר. בסוף העונה גיי הודיע לסקרמנטו כי לא יממש את העונה האחרונה בחוזה שלו (אופציית שחקן) ויצא לחפש לו בית חדש.
רגע, אבל סקרמנטו לא השתפרה אחרי שגיי עזב. להפך, היא נהייתה אפילו יותר גרועה. האם הקללה הוסרה או שסקרמנטו היא היוצא מן הכלל? או שזו בכלל ההנהלה הכושלת של סקרמנטו וגיי בכלל לא קשור לסיפור? אבל אל תתנו לעובדות להרוס לכם סיפור טוב.
אז עכשיו בגיל 31, אחרי פציעות לא פשוטות, גיי חתם בספרס ל-2 עונות בסכום של 17.2 מליון דולר (עונה שנייה אופציית שחקן). על פניו, כשגיי משחק המאזן של סן אנטוניו חיובי (16-30; שיחק 46 משחקים העונה) והם היו תקופה ארוכה במקום ה-3 במערב, ועוד בלי קוואי. אבל אז ההפסדים התחילו להיערם, הקבוצה נראתה פחות טוב, ולמשך כמה ימים הספרס אפילו מצאו את עצמם מחוץ לפלייאוף.
והמספרים של גיי? 11.2 נקודות, ב-198 מתוך 423 זריקות, שזה 46.8% מהשדה ו-32.3% מהשלוש. אחוזים מוכרים מאיפשהו? בנוסף גיי מוסר 1.3 אסיסטים ולוקח 5 ריבאונדים.
The Spurs lost their 3rd straight on Monday and are now 10th in the West, falling outside the Top 8 this late in the season for the first time since 1996-97 (per @EliasSports).
That was Gregg Popovich's 1st season as head coach and the last time the Spurs missed the playoffs. pic.twitter.com/RqFGgzl1jE
— ESPN Stats & Info (@ESPNStatsInfo) March 13, 2018
בינתיים הקבוצה ניצחה 4 משחקים ברצף (2 מתוכם על קבוצות שמתחרות איתה על המקום בפלייאוף) וייצבה קצת את השורות. אחרי הניצחון על גולדן סטייט הפצועה הלילה סן אנטוניו כבר במקום 5 במערב, כשיוטה וניו אורלינס נמצאות במקומות 6 ו-7 במרחק חצי משחק מאחוריה. אבל שימו לב למינסוטה שנמצאת במקום 8, ולדנבר ולקליפרס שנמצאות במרחק יריקה מהפלייאוף במקומות 9 ו-10. צפוף מאוד במערב.
תוסיפו לכל זה את העובדה שקוואי עדיין לא חזר, וגם אם יחזור לא ידוע באיזה כושר הוא יהיה, שמצפה לספרס לו״ז קשה עד סוף העונה ושקיימת אפשרות ממשית של לא להיות בפלייאוף לראשונה מזה 20 שנה. צירוף מקרים או קללה?
הספרס בעונות שמחות יותר:
אוהדי ספורט רבים (וגם לא מעט ספורטאים) מאמינים באמונות טפלות, קללות, תיאוריות וקונספירציות. תשאלו את אוהדי הקאבס, שרק שנה שעברה הצליחו להסיר את קללת העז ולקחת אליפות אחרי 62 שנה, או אוהדים ובעלי קבוצות ב-NBA שמאמינים בקונספירציית המעטפה הקפואה ששלחה את פטריק יואינג לניקס. למה? כי ככה הסיפור מעניין יותר. ותכלס, אנחנו אוהבים את המשחק, אבל גם את הסיפורים שמאחוריו.
אז האם יש קללה? או שהדביקו לגיי תווית שלא באשמתו? אולי אלו הפציעות שהגבילו אותו או סגנון המשחק שלו שלא התאים לסגנון המשחק בקבוצות בהן שיחק? אולי כל התשובות נכונות?
מבחינת הספרס, אם הם יעפילו לפלייאוף, אבל יודחו בסיבוב הראשון זו תהיה עונה מאכזבת. אם הם יצליחו יותר מזה, אולי אפשר יהיה לומר שהקללה הוסרה. אחרת, נקווה שגיי ירצה לממש את אופציית היציאה ולקחת את הקללה שלו למקום אחר. עדיף לקליפורניה.