הטריגר לפתיחת הבלוג שלי "שיימס ברשת", אי אז לפני 7 שנים (מה? 7 שנים?! וואו!), היה האכזבה שלי מתקשורת הספורט בארץ והרצון שלי לכתוב טור שבועי שיהווה קונטרה וביקורת לסיקור ה"בעייתי" בארץ.

לפני כשבוע יצא לי לקרוא את הכתבה של קירק גולדסברי ב-ESPN בה הוא מסביר למה לוקה דונצ'יץ כל כך מתאים ל-NBA.
אני אוהד גדול של לוקה*, וממש לא רוצה להיות מ"העכברים" שמרגישים ש"המיוחד שלהם הפך לקונצנזיוס אז עכשיו נצא נגד". מה גם, שלאף אחד אין ספק כמה לוקה מתאים לליגה, ואם קיים איזשהו ספק, זה רק על כמה גדול לוקה הולך באמת להיות.
דווקא הכתבה של גולדסברי בפלטפורמה כל כך גדולה הקפיצה לי כמה פיוזים. לדעתי, הכתבה משקפת את הלך הרוח וההייפ סביב לוקה ולא באמת את השחקן שהוא. הסיקור חסר איזון ונטול עובדות רלוונטיות וכך הקורא לא יכול לקבל את התמונה האמיתית אלא רק את הנרטיב המבוקש.
אז lets go old fashion ונחזור לבקר את תקשורת הספורט – הפעם בארה"ב. אלו הדברים שהציקו לי בכתבה. מוזמנים להתווכח בתגובות.

  1. גולדסברי מתחיל את הכתבה עם המספרים המרשימים של לוקה העונה, 21 נק', 6 אס' ו-7.5 ריב'. הוא מוסיף ואומר שאף אחד מאז מייקל ואוסקר לא השיגו מעל 21, 6 ו- 5 בעונת הרוקי שלהם. אלו באמת נתונים מרשימים וגם רלוונטיים וידועים. גם העובדה שלוקה הוא אחד מבין יחידי הסגולה, שהגיע ל-NBA עם נסיון של 3 שנים בכדורסל מקצועני ועוד כשחקן מרכזי בליגה הנחשבת על ידי רבים כשנייה בעולם, אינה חדשה.
    האם זה לא שווה לפחות ציון, כרספקטיבה על המילה "רוקי", כשאתה בא לכתוב כתבה איכותית ואובייקטיבית?
  2. הכותב צירף טבלה שבין השאר מראה את ה-TS% של שחקנים, שזכו ברוקי העונה בעבר ושל מועמדי רוקי העונה הנוכחית. כל זה כדי להראות שלוקה קולע טוב יותר מרוב הרוקיס שזכו ברוקי העונה בשנים האחרונות.

    צילום מסך -ESPN

    ע"פ הטבלה, TS% של לוקה ירד ל-54.5%. כאשר מאז 2010, רק מייקל קרטר וויליאמס (עם 48% נוראיים, כמה לא מפתיע) ואנדרו וויגינס (51.7%) זכו ברוקי העונה עם אחוזים נמוכים משלו. אם כבר מראים טבלה שכזו, לא היה ראוי לציין שב-efficiency לוקה דווקא נמצא אחרי רוב הרוקיס המובילים בשנים האחרונות?
    באופן כללי, מבין שחקנים עם USG% מעל 25 ומעל 25 דקות למשחק לוקה מדורג במקום ה-29 (מתוך 38), ממש מקום אחד לפני … טרה יאנג.
    אגב דמגוגיה, הכתבה נכתבה ב-21 למרץ. לוקה חגג יום הולדת 20 ב-28 לפברואר. האם זוהי יד המקרה שכל הנתונים מוצגים "נכון לפברואר" ואין קשר לעובדה שהכותב רצה להדגיש שלוקה היה בסה"כ בן 19, בהשוואה לרוקיס אחרים, ולהוסיף עוד וואו להייפ סביבו?

    יש כאן גם מקום להוסיף נתונים חיוביים, כמו למשל היעילות המדהימה של לוקה שעולה בקלאץ' עם 60<EFG% נכון לנתונים מפברואר. לוקה נמצא בחברה טובה עם הגדולים בכל הזמנים, אבל דווקא את אלה הכותב לא מצא לנכון לציין.

  3. גולדסברי משתמש ב-usage rate כאינדקציה ל"למה לוקה כ"כ טוב ומתאים לליגה".
    לדעתי, זו בעיקר אינדיקציה לכמה קרלייל והמאבריקס נתנו ללוקה את המפתחות לקבוצה ועל כמה הם מאמינים בו. שלא תבינו לא נכון, ברור שאם לוקה לא היה טוב ומבטיח זה לא היה קורה, אבל הסטטיסטיקה הזאת לכשעצמה, פחות מצביעה על החוזקות של לוקה כמו שהיא מצביעה על הארגון בו הוא נמצא. חשוב לציין גם שמדובר בקבוצה שכרגע מפסידה והרבה. המאבריקס שניים מהסוף במערב, כאשר רק פיניקס "מנצחת" אותם בקטגוריה הלא מחמיאה הזו. אז אם כבר אובייקטיביות, אולי שווה להזכיר גם את הנקודה הזאת בכתבה.
  4. הנקודה האחרונה היא השלשות, בעיקר על הסטפ באק והשוואות לאחד, ג'יימס הארדן.
    לוקה, שהתחיל את העונה על 37% יפים משלוש ב-42 המשחקים הראשונים, נמצא כיום על פחות מ-33%. כאשר בעשרת המשחקים האחרונים הוא עומד על 20% קשים ומכאיבים לצפייה. הוא נמצא בשוטינג סלאמפ רציני. בכתבה נכתבו מספרים כמו מס' השלשות שקלע שהם לא מאסיסט, כלומר, שיצר לעצמו, ומס' הסטפ באקס שלקח, אבל נתון אחד בסיסי לא מצויין בכלל והוא כמה טוב הוא קולע אותן. וכאמור, כרגע, זה לא כל כך טוב.
    למעשה, מבין השחקנים שזורקים לפחות 5 זריקות במשחק, יש רק 5 שחקנים בליגה שקולעים פחות טוב מלוקה, וגם זה בעיקר בגלל שלוקה חווה פתיחת עונה טובה משלוש. אם ניקח את החצי השני של העונה, מאז האולסטאר, הוא שני מהסוף רק לקוזמה.

    אחוזי שלשות, עונתי.

הנתונים מאז האולסטאר:

חבל שבכתבה לא הזכירו שום דבר מכל זה. לי זה נשמע חשוב להבנת התמונה המלאה.

דווקא העובדה שהנתונים הללו לא צויינו בכתבה של כתב NBA טוב כמו קירק גולדסברי ובפלטפורמה כל כך מכובדת כמו ESPN, גורמים לכתבה הזאת באופן ספציפי, לשים זרקור על הסיקור של התופעה (המופלאה) שנקראת לוקה דונצ'יץ' ולפמפם את ההייפ סביבו אפילו יותר, וכך מי שלא עקב באמת אחרי העונה הזאת, אלא רק אחרי הסיקור של הליגה, עשוי לחשוב שלדונצ'יץ' היתה עונה הרבה (הרבה) יותר טובה מהמציאות.

לא הייתי רוצה שהפוסט הזה יתפס כאנטי. אני פשוט חושב שאלו דברים חשובים שיוזכרו. אם חלילה וחס לא יקרה משהו יוצא דופן, לוקה דונצ'יץ' הולך להיות כוכב NBA. אם זה בגלל ההתאמה שלו לליגה, האופי הכריזמתי שלו ולעובדה ש … הוא באמת שחקן על. סקירה עניינית ואובייקטיבית על השחקן שהוא, על יתרונותיו וחסרונותיו לא תשנה את העובדה הזו.

השורה התחתונה, בעניין לוקה, אבל גם באופן כללי בכל נושא, חשוב להסתכל על הדברים גם בהיבטים אחרים כדי לקבל את התמונה המלאה. להבין איפה הנתונים מתאימים, ואיפה קצת מנופחים כדי "למכור את הנרטיב".

* בתמונה, הגופייה האחרונה שנרכשה על ידי הכותב (וכנראה אחת היפות שיש לי, עשו עבודה טובה שם בדאלאס).