פאנטזי NBA הוא משחק מבוסס מציאות שבו אתם המנג'רים ותפקידכם להרכיב קבוצה משחקנים אמיתיים שמשחקים בליגת הNBA. הניקוד מתקבל מהעולם האמיתי, ז"א מה שהשחקן עשה במציאות, הסטטיסטיקה המלאה שלו, נרשמת גם לטובת קבוצת הפאנטזי שמחזיקה אותו. בניגוד לעולם האמיתי שם רק התוצאה הסופית נחשבת, כאן כל קטגוריה סטטיסטית יכולה להשפיע.
את המשחק עצמו ניתן לשחק בYAHOO ובESPN (אלה האתרים הגדולים, יש עוד כמה קטנים). ברשומה הזו אני אעבור בעיקר על האופציות השונות שיש, ועל מושגים שכדאי להכיר. בשחקנים ודירוגים ניגע בהמשך.
כמה מושגים כלליים שכדאי שתכירו:
קומישנר – הבחור שמנהל את הליגה. חייב להיות מישהו שגם משתתף. הוא מגדיר את הליגה, איזה קטגוריות ישוחקו, איזה עמדות יש, מה הכללים, וכו'. הוא יכול לאשר טריידים. תפקיד שאולי נשמע עם כח, אבל הוא מנהלי-בירוקרטי גרידה.
קטגוריה סטטיסטית – קטגוריה סטטיסטית היא קטגוריה שבה נספרת הסטטיסטיקה של השחקנים שלכם. למשל נקודות, ריבאונדים, אסיסטים, איבודים. בליגת יאהו סטנדרטית יש 9 קטגוריות : אחוזי שדה, אחוזי עונשין, שלשות, נקודות, ריבאונדים, אסיסטים, חטיפות, חסימות, איבודים. יש קטגוריות נוספות שאפשר להוסיף (ריבאונד התקפה, ריבאונד הגנה, עבירות תוקף, יחס אסיסטים-איבודים ולמעשה כל מה שנספר בסטטיסטיקה), ואפשר להוריד קטגוריות.
עמדה – לשחקנים יש עמדה במציאות (PG,SG,SF,PF,C) וגם בפאנטזי הם מקבלים עמדה(שכמובן מתקשרת עם העמדה שלהם במציאות, לא תראו את סטף קארי משחק סנטר בפאנטזי). הם יכולים להיות משובצים להרכב רק בעמדות האלו. בנוסף ל5 העמדות הרגילות, בפאנטזי יש עמדה של G (לשני סוגי הגארדים), עמדה של F (כנ"ל לפורוורדים), וUTIL (עמדה שבה ניתן להרכיב כל שחקן). בנוסף ישנם עמדות BENCH שאינן חלק מההרכב, שחקן שנמצא על הספסל, הניקוד שהוא צובר לא נספר. ניתן להוסיף עמדות לשחקנים פצועים.
בליגה הסטנדרטית העמדות מחולקות : PG,SG,G,SF,PF,F,C,C,UTIL,UTIL,BENCH,BENCH,BENCH.
ניתן להוסיף ולהוריד עמדות.
פרופיל פאנטזי – כמו בכל דבר ברשת, ברגע שתרשמו לליגת פאנטזי, יהיה לכם גם פרופיל שם תוכלו לבדוק את ההיסטוריה, ואנשים אחרים יוכלו לראות מה שיחקתם, ובאיזה ליגות השתתפתם.
פול שחקנים חופשיים – לא כל השחקנים נבחרים. אלה שלא משוייכים לאף קבוצה נמצאים בפול, וניתן להרים אותם.
וייבר – שחקן שנחתך לרוב לא הופך מייד לשחקן חופשי. במשך יומיים הוא נמצא בתהליך וייבר שבו כולם יכולים לנסות להרים אותו, ותזכה בו הקבוצה שיש לה את הוייבר הכי גבוה.
ועכשיו בואו נעבור לדברים שאותם תצטרכו לבחור כאשר תרצו להרשם(או לפתוח כקומישנר) לליגה:
1. סוג הליגה – קיימים שני סוגים עיקריים של ליגת פאנטזי : HEAD TO HEAD (ראש בראש) וROTISSERI(רוטיסרי).
ליגת H2H – בליגת H2H תפגשו כל שבוע קבוצה אחרת. במהלך אותו שבוע, אתם משחקים רק נגד הקבוצה הזו. בסוף השבוע (אחרי משחקי ראשון), הניקוד מצטבר ונרשם למאזן שלכם. הליגה מתנהלת כמו הליגה האמיתית והמאזן קובע את העולות לפלייאוף. בפלייאוף נקבעת האלופה. שימו לב שלגבי הניקוד יש תת קטגוריות:
א. ניקוד לפי קטגוריות : הקבוצה שלכם מסרה 109 אסיסטים באותו שבוע, והיריבה רק 98. אתם זכיתם בקטגוריה ובנקודה. לעומת זאת אתם הורדתם 134 ריבאונדים והיריב 137, לכן הוא זכה בקטגוריה. ככה נספרות הקטגוריות, ונניח והתוצאה הסופית היא 6-3 לכם. זה יצטרף למאזן הכללי בליגה.
ב. לפי נקודות – כל קטגוריה מצטברת לניקוד. נניח לנקודות נותנים נקודה אחת, ריבאונדים 2, אסיסטים 3. השחקנים שלכם קלעו 100 נקודות, הורידו 100 ריבאונדים ומסרו 100 אסיסטים. סה"כ השגתם 600 נקודות. באותה דרך סופרים את הנקודות של היריב. הקבוצה שיש לה יותר נקודות תזכה בנצחון ולמאזן שלכם יתווסף נצחון\תיקו\הפסד.
ליגת רוטו – ליגה שבה כולם משחקים נגד כולם. בכל קטגוריה אתם צוברים סטטיסטיקה שנתית, ומדורגים ביחס לקבוצות אחרות.זאת אומרת, אם קבוצה אחת מסרה 1300 אסיסטים במהלך העונה כולה, קבוצה שניה 1259 וקבוצה שלישית 1500, הקבוצה השלישית תקבל 3 נקודות (הכי הרבה), הראשונה 2, והשניה 1. הדירוג הסופי בליגה הוא לפי מספר הנקודות שצברתם בכל הקטגוריות. בליגה כזו אין פלייאוף.
החסרון הגדול של H2H הוא שצריך לדעת איך להתמודד עם הפלייאוף. קבוצות יכולות להראות מצויין במהלך העונה, ואז פציעה קטנה תגרום להם לעוף בסיבוב הראשון. באותה מידה מנוחה של שחקן בקבוצה שהבטיחה מקום בפלייאוף האמיתי תעשה אפקט דומה. בליגת רוטיסרי לעומת זאת שבועיים חלשים יפגעו פחות. מצד שני בליגת רוטיסרי הרבה יותר קשה לשנות. פתיחה חלשה תוביל לעונה רעה.
חשוב לשים לב שבליגת רוטו יש לפעמים הגבלת משחקים לעמדה. במצב כזה רצוי לא להחליף שחקנים מהספסל, כיוון שאלה גוזלים משחקים משחקני ההרכב.
2. להירשם – כאן יש שלוש אופציות :
א. ליגה ציבורית – ליגה שמנוהלת על ידי יאהו, אין קומישנר, וכל אחד יכול להרשם. היתרון – קלות הרישום. החסרון – מהר מאוד תשארו כמעט לבד בליגה, שכן אנשים נרשמים ונעלמים. יש קבוצות שמופעלות על ידי רובוט. הרמה מאוד נמוכה.
ב. ליגה פרטית – ליגה שאירגנו מחוץ ליאהו. כשאתם באים להרשם אתם צריכים מספר ליגה וסיסמא. היתרון – בדרך כלל יש פורום מלווה, ויש עם מי לדבר. בכדור הכתום אנחנו מנהלים מערך ליגות שלם. יש לנו 2 ליגות שהן פרו (אחת H2H השניה רוטיסרי) שרצות כבר שנה שניה. כדי להגיע אליהן, עליכם לנצח את אחת מליגות הבייסיק, אליהם יש הרשמה חופשית (בקרוב).
ג. ליגה חצי פרטית – ליגה שפתח מישהו ופרסם ביאהו אופציה להצטרף. היתרון – רמה יותר גבוהה מליגה ציבורית, בדרך כלל אחוז משתתפים גבוה יותר, ואפשרות לשחק באיזה כללים שתרצו. חסרון – אתם נתונים לחסדיו של הקומישנר שאתם לא מכירים. כבר קרה לי ששיחקתי בליגה כזו, והובלתי אותה, מה שלא מצא חן בעיני הקומישנר שנעל לי את הקבוצה (ולמשתתף נוסף) ושתה את השחקנים הטובים. יאהו לא מתערבים במקרים כאלה.
3. שיטת דראפט – הדראפט הוא התהליך שבו מוקצים השחקנים לקבוצות. אין כפילויות – רק מנג'ר אחד יכול לבחור את לברון, דוראנט וכו'. ישנם שלוש אפשרויות : דראפט חי, דראפט לפי רשימה, ודראפט אוף ליין. תיכף נדבר על סדר הבחירה.
א. דראפט חי – כל השחקנים מגיעים לאתר הליגה בשעה יעודה, ובוחרים לפי סדר הבחירה. לכל שחקן יש פרק זמן קצוב לבחור, והתהליך כולו לוקח בין שעה וחצי לשלוש שעות (תלוי במספר הקבוצות, מספר השחקנים לקבוצה וכו').
ג. דראפט אוף ליין – בדרך כלל מתנהל כמו דראפט חי באתר נפרד. אפשר לנהל אותו איך שרוצים. בסופו של הדראפט הקומישנר מכניס את התוצאות לאתר. היתרון פה שלא צריך להתכנס כולם ביחד, ואפשר לנהל את הדראפט במשך חודש ואפילו יותר, וכמובן אין גבול ליצירתיות של הכללים שאפשר להמציא.
אני מעדיף דראפט חי\אוף ליין. יש אופציה להחליט, ולסדר עמדות. בדראפט לפי רשימה הרבה פעמים יהיו לכם עמדות עמוסות ועמדות חסרות. במידה ונרשמתם לדראפט חי ולא הגעתם, השחקנים יבחרו לפי רשימה. אם הכנתם אחת, אז שלכם, אחרת לפי הדירוג של יאהו.
4. סדר הבחירה – גם כאן יש כמה אפשרויות. הכי פשוט זה לקבוע את זה בהגרלה. אם מדובר בדראפט חי, יאהו מפרסמת את סדר הבחירה שנקבע כחצי שעה לפני תחילת הדראפט (אפשר לעשות את ההגרלה לפני). יש אופציה לרשימה מתחלפת. זאת אומרת, מי שבחר ראשון בסיבובים אי זוגיים, יבחר אחרון בסיבובים זוגיים ולהיפך. אפשר גם רשימה קבועה שבה בכל סיבוב בוחרים באותו מקום, אבל זה לדעתי נותן יתרון גדול למי שבוחר ראשון.
אופציה מעניינת נוספת היא בשיטת המכירה הפומבית (ביד). כל מנג'ר מקבל סכום כסף התחלתי. לפי סדר הבחירה מנג'ר בוחר שחקן, וזוכה בו מי שמציע עליו הכי הרבה כסף. יש כאן כמה הגבלות, אבל בעיני זו שיטה מאוד כיפית שמערבת חשיבה אסטרטגית, ולא נסמכת רק על מזל.
5. ניקוד – דיברנו עד עכשיו על ניקוד לפי קטגוריות. ישנה שיטת ניקוד נוספת שכדאי להכיר, והיא פשוט לוקחת את כל הקטגוריות ומשקללת אותם לנוסחה שעל פיה אתם נמדדים בסופו של דבר. היתרון הוא שאפשר לתת משקל גדול יותר לקטגוריות מסויימות. למשל 2 נקודות לריבאונד התקפה שהוא קשה יותר, לעומת נקודה אחת לריבאונד הגנה.
זה המון דברים לזכור, ועד שלא משחקים קשה לשלוט בזה. קחו בחשבון שפאנטזי זה משחק מאוד ממכר, וצורך זמן (שלא תגידו שלא הזהרתי). עצתי – אם זה מעניין אתכם, תתחילו לשחק, תתחילו בליגות הפשוטות, ותחזרו למדריך הזה מפעם לפעם כדי לבדוק.
יש לכם שאלות? מוזמנים לשאול אותנו בתגובות או בפורום הפאנטזי באתר.