סוף סוף הגענו לתקופה הזו בשנה, הילדים חוזרים לבתי הספר ולמסגרות , מזג האוויר מתחיל להיות פחות רותח, בשעה 19:30 כבר מחשיך, צצות חשדות על שחיתויות בממשלת ישראל (סתם, זה כל השנה) וכמובן , בעקבות פתיחת ליגת ה NBA המתקרבת אלינו לטובה מתחילה גם עונת הדירוגים. והפעם: דירוג הקטגוריות בפאנטזי בהתאם לרמת הקושי בשיפור הקטגוריה. כלומר, באלו קטגוריות קל/קשה להשתפר במהלך העונה באמצעות הרמה של שחקנים חופשיים. ערכתי סקר קטן ולא היתה תמימות דעים אז רציתי להגיע לתשובה באמצעות ניתוח נתונים.

יש המון ליגות פאנטזי וגם אם מדובר בדיוק באותו פורמט של ליגה, אז הנתונים והתוצאות יכולים להשתנות בהתאם למספר הקבוצות. לצורך הניתוח בחרתי בליגת הסמי פרו של הכדור הקטן עונת 2016-17 . ליגה של 13 קבוצות עם 13 שחקנים = 169 שחקנים ברוסטר.

חשוב לציין, יש אין ספור שיטות לחשב שווי ודירוג של שחקנים. אני משתמש במונסטר כי זו השיטה הטובה ביותר מבין השיטות שנתקלתי בהן.

איך בוצע הניתוח: יצאתי מתוך נקודת הנחה שכדי להשתפר צריך להרים שחקן שנותן יותר מהממוצע בקטגוריה ולכן, חישבתי ממוצע לשחקן בליגת הסמי פרו ובדקתי האם ניתן למצוא שחקנים שעונים על ההנחה הזאת ומדורגים באזור 169 או נמוך יותר.
חישבתי גם את ממוצע הדירוג במונסטר של 50 המובילים, בכל קטגוריה. בהתאם לקו המחשבה שלי צריכה להיות קורלציה בין הנתון הזה לבין הקושי של כל קטגוריה. כלומר, ככל שהתוצאה נמוכה יותר קשה יותר למצוא שחקנים שתורמים בקטגוריה ומדורגים נמוך.

1. שלשות – הכי קל.
ממוצע שלשות לשחקן בליגת הסמי פרו – 1.28.
ממוצע דירוג מונסטר של 50 המובילים בקטגוריה – 69.3

בשנים האחרונות עם תחילת השימוש בסטטיסטיקה מתקדמת, הגיעו בליגה למסקנה ששלשות זה טוב (לא שצריך להיות גאון כדי להבין ש3>2) בהתאם לשינוי בליגה כמעט כולם קולעים שלשות או עובדים על זה. לכן, הפול מפוצץ בשחקנים שיכולים לעזור בצורה משמעותית בתחום. הבעיה היא בדרך כלל שהשחקנים האלו לא מספיק יעילים ולכן גורמים לירידה באחוזי השדה ובנוסף לזה לא תורמים בשום תחום אחר.
דוגמאות לשחקנים שניתן למצוא בפול:
וויין אלינגטון, מיאמי (עצם זה שאני מרגיש צורך להזכיר את שם הקבוצה בה הוא משחק מראה כמה הוא זניח, לכאלה שלא משחקים פנטאזי) קלע 2.4 שלשות למשחק (כמעט פי שניים מהממוצע ) שהספיקו בשביל להיות מקום 20 בליגה בשלשות,  מדורג 164 במונסטר.
ג'י אר סמית קלע 2.31 שלשות, מקום 23 בליגה בתחום, דורג 172 במונסטר.
רודני הוד קלע 1.93 למשחק דורג 183 במונסטר.

2. ריבאונדים – קל-בינוני
ממוצע לשחקן בליגת הסמי פרו – 5.82
ממוצע דירוג מונסטר של 50 המובילים בקטגוריה – 67.58

בקטגוריית הריבאונד אין הרבה שחקנים שמורידים יותר מהממוצע בליגת הפרו ודורגו נמוך. למרות זאת, ניתן להתקדם ולהשתפר בקטגוריה הזו בקלוןת יחסית לעומת שאר הקטגוריות בגלל שיש הרבה שחקנים שתורמים לא רחוק מהממוצע ואז ניתן להרכיב ספסל של גבוהים שיקדם את הקבוצה בתחום.
דוגמאות:
זאק רנדולף הוריד 8.2 ריב ודורג 184 במונסטר.
גיירמו (ווילי) הרננגומז הוריד 6.9 ריב ודורג 175 במונסטר.

3. אסיסטים – בינוני
ממוצע לשחקן בליגת הסמי פרו – 3.23
ממוצע דירוג מונסטר של 50 המובילים בקטגוריה – 62

אסיסטים היא קטגוריה שנשלטת על ידי מספר מצומצם של שחקנים שבלעדיהם יהיה מאוד קשה להיות תחרותי. אבל אם אתם בקרב צמוד ונואשים לאסיסטים על חשבון דברים אחרים (איבודים , אחוזי שדה) אז תוכלו למצוא קצת מציאות.
דוגמאות:
רג'י ג'קסון, איש סמית וג'אמיר נלסון מסרו בין 5.1 ל 5.2 ודורגו בין 176 ל-182

 

4. חטיפות – בינוני

ממוצע לשחקן בליגת הסמי פרו – 0.99
ממוצע דירוג מונסטר של 50 המובילים בקטגוריה – 58.66

בחטיפות אין פערים גדולים בין השחקנים, החוטף המצטיין של העונה שעברה סיפק פי 2 חטיפות בלבד מהממוצע (בשלשות זה יותר מפי 3 מהממוצע ובחסימות פי 4).
הפערים הקטנים האלו גורמים לכך ששיפור בקטגוריה הזו לוקח המון זמן אבל הופכים את זה לאפשרי אם משקיעים בזה.

5. חסימות – קשה עם כוכבית
ממוצע לשחקן בליגת הסמי פרו – 0.63
ממוצע דירוג מונסטר של 50 המובילים בקטגוריה – 77

למה כוכבית? כי כאן הסטטיסטיקה קצת משקרת. בעוד שברוב הקטגוריות יש מעט מאוד שחקנים שנותנים תפוקה של פי 3 מהממוצע של ליגת הסמי פרו (בשלשות לדוגמא זה רק סטף קרי עם 4.1, בחטיפות ובנקודות השחקן המוביל מספק בקושי פי 2 מהממוצע) אז בקטגורית החסימות יש כמעט 10 כאלו. מאוד מזכיר את קטגוריית האסיסטים רק יותר קיצוני. בלי אחד מהתותחים של התחום יהיה מאוד קשה להיות תחרותי.
עדיין, ניתן למצוא שחקנים שנותנים כחסימה למשחק ומדורגים מאוד נמוך בגלל שהם לא תורמים כמעט כלום חוץ מזה.

6. נקודות – קשה מאוד
ממוצע לשחקן בליגת הסמי פרו – 15.26
ממוצע דירוג מונסטר של 50 המובילים בקטגוריה – 38.9 (הממוצע הגבוה ביותר בפער עצום)

בסופו של דבר, משחק הכדורסל עצמו מוכרע על ידי הקטגוריה הזו אז השחקנים שמספקים אותה בדרך כלל יישארו מספיק זמן על המגרש כדי לתרום גם בקטגוריות אחרות.
ולכן, לא נוכל למצוא אפילו לא שחקן אחד שקולע מעל הממוצע ומדורג נמוך יותר מ 169.
השחקן הקרוב ביותר להגדרה הזו הוא וויגינס שמדורג 117 למרות 23 הנקודות שהוא קולע למשחק.

7. 8. 9. איבודים , FG% , FT% – קשה עד בלתי אפשרי
את קטגוריות ה"יעילות" אפשר להרוס באמצעות הפול, לשפר אי אפשר. גם אם תרימו שחקן שקולע באחוזים נפלאים אז הוא נמצא בפול כי הוא לא קולע מספיק בשביל להשפיע, הן באחוזי השדה והן באחוזי העונשין.
אפשר להשתפר במקומות האלו רק באמצעות טריידים או זריקה של שחקנים שהורסים את הקטגוריות האלו.

 

 

 

לסיכום, אל תבחרו גבוה מידי בדראפט שחקן שהתרומה העיקרית שלו היא שלשות, יש מספיק שם בחוץ.
חשוב שתשיגו לפחות שחקן אחד שהוא חוסם מצטיין או מוסר מצטיין כבר בסיבובים הראשונים. הם לא יישארו שם מאוחר יותר וזה פער שלא תצליחו לצמצם.