בעקבות אין ספור ויכוחים וטענות שונות ומשונות באינטרנט, פניתי לחבר טוב שמבין בדברים האלה, וביקשתי שיענה על כמה שאלות.
ליאור בן אלטא הוא פיזיותרפיסט, M.P.T בעל קליניקה פרטית ברחובות – "המרכז לפיזיותרפיה ופציעות ספורט". אפשר למצוא אותו בדף הפייסבוק שלו, או באתר. אני יכול להמליץ עליו אישית כמטופל. מעבר לעובדה שהוא איש נחמד מאוד, מדובר במקצוען אמיתי. איש שמקדיש את חייו להעמיד ספורטאים על הרגליים. הוא עושה את זה בעיקר מאהבה למקצוע, והרבה רצון טוב.
1. מהו נקע בברך?
כשמדברים על נקע מדברים על חבלה למפרק. כשמדברים על strain או מתיחה, מדובר על פגיעה ברקמה הרכה שעיקרם הוא הרצועות שמייצבות את מפרק הברך. אם ננסה לפשט, strain הוא המונח היותר מדוייק.
2. למה כולם שמחים שזה ה MCL ולא ה ACL?
הבדל שמים וארץ. MCL זוהי רצועה שממוקמת בצידה הפנימי של הברך. יש לה תפקיד לייצב את הברך אבל בעיקר במישור הצידי. לעומת זאת, ה ACL זוהי רצועה שממוקמת בתוך מפרק הברך עצמו. פגיעה בה היא הרבה יותר חמורה משום שיש לה תפקיד מכריע ביציבות הברך גם במישור הסיבובי. אם היה מדובר על קרע של ה ACL ובעקבותיו צורך בניתוח, במקרה הטוב ביותר מדובר על חזרה למשחק לאחר 4 חודשים ולעיתים גם לאחר 8 ויותר.
3. איך מטפלים?
בשלב הראשוני – שזהו השלב שבו קרי נמצא, הטיפול העיקרי במצב של מתיחה של ה MCL הוא שליטה על הכאב, שליטה על תהליך דלקתי, שימור כוח שריר. בהמשך אני בטוח שיעבדו איתו המון על שיפור יציבות הברך ותרגול בתנאי חוסר יציבות.
4. מה הסיכוי שהוא יהיה כשיר עוד שבועיים? מה הוא זמן ההחלמה הממוצע לפציעה כזו?
צריך לזכור שיש המון משתנים נוספים במשוואה הזאת. החל משיקולים כלכליים ועד לשיקולי קריירה. באופן כללי, לכל רקמה יש זמן החלמה ממוצע של 6 שבועות. האם ניתן לזרז את תהליך ההחלמה? לדעתי ייתכן אבל השאלה הנשאלת היא מידת הפגיעה, כמה כואב לו, מיקום הפגיעה על גבי הרצועה, מידת היציבות של הברך וכו'. אני הייתי מהמר שהוא יחזור עם ייצוב חיצוני באמצעות תומכי ברך על מנת לתת לו ביטחון ולייצב את הברך תוך שבועיים בגלל הלחצים מסביב. אני מקווה שזה לא יתנקם בו בהמשך.
5. האם ניתן לקשר את הפציעה לעומס? האם מנוחה נוספת בסיום העונה הייתנה עוזרת לו? האם ניתן לקשר אותה לנקע קודם בקרסול?
שאלה טובה. מה שקרה לקרי היה פציעה מסוג over load כלומר, הוא החליק ונוצר עומס קצר וגבוה באותו הרגע על הרצועה. אין שום דרך למנוע פציעות מסוג זה. ניתן לנסות להקטין את הסיכוי לפציעה כזאת אבל לא למנוע לחלוטין.
לגבי עייפות – כמעט כל המחקרים שאני מכיר מצביעים על כך שכמות הפציעות במחצית השנייה של המשחק, גבוהה יותר מהכמות במחצית הראשונה. במקרה דנן קשה למצוא קשר ישיר, כיוון שקרי נח שבוע לפני המשחק, והפציעה קרתה במחצית הראשונה. כאמור הפציעה הייתה כזו שבלתי אפשרי למנוע.
גם לגבי הקרסול קשה לקבוע באופן ישיר שיש קשר. אבל אני משער שהרגל שממנה הוא סובל מנקעים היא רגל פגיעה באופן כללי. צריך לזכור שכל פגיעה ובפרט פגיעה ברצועות ובגידים פוגעת ביכולת שנקראת פרופיוצפיה – היכולת של המוח להבין היכן נמצאים האיברים שלנו בחלל.