היו לנו הרבה טריידים מעניינים בדד ליין, אבל אחד שכנראה עבר מתחת לרדאר הוא הטרייד בין דנבר לפורטלנד. המהלך הזה קצת פחות קשור לעניינים מקצועיים גרידא. הבלייזרס עמוק בתוך תקרת המס לקראת השנים הבאות, ולכן מעדיפים לוותר על הארכת החוזה הצפויה של מייסון פלאמלי ולקבל עוד רוקי בחוזה מינימלי. דנבר לעומת זאת, הכריזה בכל ראש חוצות כי היא מעוניינת שיוסוף נורקיץ' יימצא בית חדש בתום הדדליין. הבטיחה וקיימה. בואו נסתכל על זה לעומק.

דנבר מקבלת: מייסון פלאמלי

פורטלנד מקבלת: יוסוף נורקיץ' + בחירה סיבוב ראשון (של ממפיס)

מה קרה פה?

אז פורטלנד אמנם מקבלים את יוסוף נורקיץ', אבל ניל אולשיי מתגאה הרבה יותר בבחירת הסיבוב הראשון שהוצמדה לזה, כשגם הקונצנזוס הוא שהנאגטס קיבלו את השחקן הטוב בטרייד, לפחות בינתיים.

נשאלת השאלה – האם נורקיץ' הוא לא הפרס הגדול של הבלייזרס בטרייד הזה? הוא גדול, זריז, מיומן ורואה את המשחק היטב ובעיקר – רק בן 21 (לעומת פלאמלי בן ה-26). התשובה מעט מורכבת. נורקיץ' הוא אמנם כל זה ועוד, אבל הוא כרגע בעיקר לא מלוטש. 27 אחוז מהפוזשנים שלו במדי הנאגטס הסתיימו באיבוד כדור (מקום 3 בליגה), כשהאיבודים מתחלקים בין מסירות שאפתניות יתר על המידה לבין איבוד הכדרור במהלך פוסט.

נוסיף לכך שהאחוז שדה האמיתי שלו הוא במקום הרביעי מהסוף בקרב הסנטרים (בעיקר כי הוא נוטה לכדרר יתר על המידה – קולע רק ב-44 אחוז לאחר יותר מ-3 כדרורים ) והדבר היחידי שהוא עשה יותר מלאבד זה לעשות עבירות (3.6 איבודים  ו-4 עבירות ל-36 דק'). למרות היותו שחקן פוסט במהותו, הוא מייצר רק 0.72 נק' לפוזשן (שנובע מאחוזים נמוכים, איבודים וגם אחוז עונשין נמוך – תחום שבו הוא חווה רגרסיה מאז השנה הראשונה שלו. עוד סימן שלא מעיד טובות על מוסר העבודה של הבוסני). גם בפן ההגנתי, על אף זריזות רגליים וידיים מפתיעה בהגנה, היכולת שלו להגן על הטבעת לוקה בחסר (61 אחוז לאורך העונה. פלאמלי מגן ב-54 אחוז, לשם השוואה), והמודעות ההגנתית שלו עדיין ברמה נמוכה מאוד (כשאנחנו כבר בשנה השלישית של השחקן).

יחד עם זאת, צריך להדגיש כי האפסייד של הבוסני בהחלט בשמיים, אך מוסר העבודה והקשיחות המנטלית שלו (לצד הבעיות הבולטות במשחק שלו), הם מה שמעמידים את הפריצה האפשרית שלו בספק. בנאגטס מספרים על לפחות שלושה מקרים בהם הוא התפרץ על צוות האימון. רק לפני כמה שבועות, במשחק מול המילווקי באקס, נורקיץ' ניסה לעזוב את האולם במהלך המשחק ואיש צוות של הקבוצה היה צריך לגרור אותו חזרה. הבעיות המרכזיות של נורקיץ' בקבוצה היו קשורות לזמן המשחק הנמוך שלו. בעיות כאלו לא צפויות בפורטלנד, שעם כל הכבוד לאד דיוויס ומאיירס לנארד, תנסה לתת לו כמה שיותר ריצה בתור הסנטר הפותח של הקבוצה.

כך או כך, ההבדל העיקרי בין שני השחקנים שהוא שבעוד פלאמלי משחק מעל הטבעת, נורקיץ' משחק מתחתיה. הוא איום פיקנרול חלש יותר מפלאמלי, כיוון כשגם שהוא קולט את הכדור בתנועה, הוא צריך עוד כדרור אחד כדי להשתלט עליו. בניגוד לפלאמלי, שמהווה איום האלי-הופ אוטומטי וגם חוסם נהדר (4.7 SCREEN ASISTS   למשחק – חמישי בליגה). כך, בעוד השילוב של פלאמלי לצד ההתקפה ה-GUARD HEAVY  של הבלייזרס היה טבעי, הקבוצה תצטרך לעבוד מעט יותר קשה כדי לנצל את נורקיץ' באופן יעיל. וזה אומר גם הכנסת כדור אקטיבית לפוסט כדי שהבוסני יוכל לעבוד שם. נזכיר – הבלייזרס נמצאים במקום ה-27 בליגה מבחינת אחוז השימוש בפוסט-אפ בהתקפה.

ובינתיים, נראה שהבלייזרס אכן מוכנים להשקיע כדי לאפשר לנורקיץ' למקסם את יכולותיו בהתקפה. הוא מקבל כ-3 נגיעות בפוסט למשחק, והקבוצה מקבלת משם גם את הטוב (12.5 נק' בממוצע, 5 אסיסטים באחד המשחקים) וגם את הרע (3.5 איבודים בממוצע, 22 אחוז מנגיעות הפוסט שלו מסתיימות באיבוד). אך יחד עם 8 ריב' במממוצע, נראה שהקבוצה מקבלת את הסייז שנדרש עבורה (ונזכור שהבלייזרס הם אנדרסייזד בעמדה 1,2 ו-4). נורקיץ' מקבל גם נגיעות בפיקנרול ומצליח לסיים היטב כשהוא מתגלגל בעוצמה לטבעת, אך בהרבה מהמקרים הוא מקבל את הכדור בעמדה קשה מול המגן, מה שמצריך ממנו לסיים בפלואטר קשה, או לנסות ולהטעות את ההגנה (מה שהופך את היעילות של המהלך לנמוכה יותר(.

מרחב המדגם מאוד קטן, אך מאוד מעודד – הקבוצה עם נורקיץ' על המגרש עומדת על דירוג הגנתי של 97 ודירוג התקפי של 116, ואפילו מגנה על קשת השלוש ב-31 אחוז (לעומת 40 אחוז). האם זוהי מקריות? לא מן הנמנע שאולי. הבלייזרס התמודדו בארבעת המשחקים האחרונים מול קבוצות שלא ידועות ביעילות ההתקפית שלהן (דטרויט, אטלנטה, רפטורס ללא קייל לאורי), כך שהדגימה היא לאו דווקא מקרית.

באשר לדנבר. ההתאמה, על פניו, פשוטה הרבה יותר – עם מי יותר טוב לתת מנוחה לניקולה יוקיץ', מאשר ניקולה יוקיץ' לעניים? מאז ה-1 בדצמבר השנה, יוקיץ' מדורג במקום הרביעי בליגה מבחינה אסיסטים פוטנציאלים (בקרב פורוורדים) עם 8.3. מיד אחריו? כמובן, מייסון פלאמלי עם 7. פלאמלי לא קרוב להיות האיום ההתקפי שיוקיץ' מהווה, אבל הוא בהחלט יכול להוביל יחידה שנייה בהצלחה, ולהיכנס לנעליו של יוקיץ' במקרה אסון (כמו בעיית העבירות שהייתה לו במשחק האחרון בברוקלין, שסייעה לפלאמלי להגיע לכמעט טריפל-דאבל).

אבל – פלאמלי מסיים חוזה בקיץ הקרוב, ולפי כל ההערכות לא יסתפק בסכום צנוע בשנה הקרובה, האם דנבר לא בזבזו יותר מדי בשביל מחליף לשחקן הפרנצ'ייז של הקבוצה?

ובכן, פרה פרה.

לעניין המחיר: הנאגטס אמנם נאלצו לצרף את בחירת הסיבוב הראשון של הגריזליס, אך צריך להבין את הסיטואציה בה הם נמצאים כיום – לאחר 3 בחירות מוצלחות בסיבוב הראשון של שנה שעברה, הנאגטס הם הקבוצה העמוקה ביותר בליגה. הקבוצה מחזיקה ברוסטר שכולל לא פחות מ-13 שחקני רוטציה לגיטימיים, כשהשחקנים ה-14 וה-15 הם מייק מילר ורוי היברט.  הקבוצה צפויה להוסיף עוד שחקן בבחירת הדראפט שלה, כך שכל שחקן שהיא תצטרך להוסיף יגרור חיתוך של שחקן שבו הקבוצה עדיין מעוניינת. הערך היחסי של בחירת הדראפט הזו עבור הנאגטס היה מינורי, ולכן הדבר הנכון היה להעביר אותה תמורת שחקן מוכח ומוכן, טוב יותר אם לא שווה לערך המצופה שמגיע מהבחירות הללו, ובעל אפשרות טובה להשאירו בקבוצה לטווח ארוך.

לעניין המחיר 2: פלאמלי לא עומד להיות זול. הוא מוכשר יותר מאחיו, שמקבל קרוב ל-12 מיל' דולר בעונה, וזהו גם תג המחיר שנקבע עבור סנטרים מחליפים בליגה. יחד עם זאת, פלאמלי לא עומד לעורר המון עניין בשוק החופשי. קודם כל, בזכות המנגנון של השחקן החופשי-מוגבל, שפלאמלי יהיה בתום העונה הקרובה, קבוצות שבאמת יירצו לנסות ולהוציא אותו מהנאגטס ייאלצו לעשות עליו אובר-פיי, כדי לשכנע את הנאגטס לא להשוות את ההצעה. אך התפיסה של פלאמלי בעיניי מנהלים בליגה ברורה – הוא בן 26, עם מעט אפסייד, והוא לא סנטר פותח. מעטות הקבוצות, אם בכלל, שינסו למשוך אותו לכיוונן בסכום גבוה יותר. חשוב מכך – שוק הסנטרים רווי לחלוטין. מעטות הקבוצות שזקוקות לחיזוק שכזה בקו הקדמי. העובדה שהסיקסרס מתקשים בייצור שוק עבור ג'אליל אוקאפור, שעודנו על חוזה הרוקי שלו, מעיד שמעט מאוד קבוצות זקוקות לדבר שכזה. כל הקבוצות בליגה (אפילו ברוקלין!) מחזיקות בסנטר משמעותי, ורובן המוחלט גם מחזיקות בשניים.  כך שאני לא צופה כי תהיה קבוצה שתנסה לשלם יותר מדי על פלאמלי.

לעניין ההתאמה: אבל עדיין, יש בעייתיות מסוימת בכך ששחקן הספסל שעולה הכי הרבה כסף, יהיה דווקא זה שאמור לתת דקות מנוחה לשחקן הפרנצ'ייז המוצהר של הקבוצה (יוקיץ' היה השחקן היחידי שטים קונלי, GM הקבוצה, לא הסכים אפילו להעלות כאופציה לטרייד) ולא יכול לשחק לצידו כלל. ובכן, השחקן המתאים ביותר לשחק לצד יוקיץ' השנה הוא קנת' פאריד. השניים שיחקו 345 דקות אחד לצד השני, והדירוג ההתקפי של 121.8 הוא הדירוג ההתקפי הגבוה ביותר ליחידות של שני שחקנים בסגל הנאגטס (מבין אלו ששיחקו יותר מ-300 דקות יחד). פלאמלי הוא לא קנת' פאריד – פאריד הוא אולי אתלט דומה לפלאמלי, אך הרבה יותר זריז מה שמאפשר לו לחתוך בצורה נהדרת (כ- 27 אחוזים מהפוזשנים של פאריד השנה הסתיימו בחיתוך לסל). פלאמלי כבד יותר, אך האפשרות שלו לשחק מעל הטבעת מאפשרת לו לשחק לצד יוקיץ' כ-PF (שאר הפרמטרים בין פלאמלי לפאריד דומים אחד לשני, כולל חוסר היכולת לרווח את המשחק). אך הוורסטיליות של ההרכב של שניהם מוצגת בדרכים אחרות – מרחב המדגם אמנם קטן מאוד (36  דקות), אך בזמן שהשניים חלקו את המגרש, הנט רייטינג של הצוות כבר קפץ ל-13.2 (לאחר המשחק האחרון מול שיקגו, ולאחר פתיחה מגומגמת משהו) וחשוב מכך – אחוז האסיסטים של הקבוצה קופץ ל-73 אחוז כשהשניים אחד לצד השני (הגבוה בקבוצה).

וזה אך הגיוני – לשני השחקנים יש ראיית משחק מצוינת, והם מסוגלים להוביל כדור ברמה יפה. היכולת של הקבוצה להעלות חמישה שחקנים שיכולים להוביל כדור יכולה להתברר כקריטית במצ' אפים מסוימים. זהו בדיוק הרעיון של ה"פליימיקינג 4" שמחליף את הרעיון של הסטרץ' 4 בשנים האחרונות, ודורש מכל השחקנים על המגרש להוות איום כפול. האם פלאמלי יכול להיות כזה? האם זה יכול להיות ההרכב הפותח של הקבוצה? כנראה שלא, אך יש פה בהחלט סימנים מעודדים להמשך.

 

בשורה התחתונה: כך או כך, זהו טרייד מצוין לשני הצדדים, שלא איבדו נכסים מהותיים להמשך הבנייה של הקבוצה, ויכולים לקחת הימור על סנטר עתידי (נורקיץ') או לחזק את הקבוצה בטווח הנוכחי (נאגטס) .