בזמן ששאלת הוא מדור שבו אתם שואלים אותנו שאלות, ואנחנו הולכים לחפש את התשובות. בחלק הזה נפרסם את כל השאלות שהיו על כללים במשחק הNBA:

CBA (Collective Bargaining Agreement)

לפני שמתחילים לדבר על שכר, חשוב להכיר את המושג הבסיסי ביותר והוא הCBA. הCBA הוא החוזה שנחתם בין בעלי הקבוצות (שהם למעשה הבעלים של הNBA) וארגון השחקנים. ההסכם בדרך כלל בתוקף ל10 שנים. ההסכם קובע את חוקי השכר של הליגה, חלוקת הכספים בין השחקנים והבעלים ועוד.

מהו גג השכר?

גג השכר זה סך הכסף שקבוצה יכולה לשלם במשכורות לשחקנים שלה בעונה זו. בליגת הNBA תקרת השכר ניתנת לפריצה במגוון תרחישים (שנקראים חריגות) ועל כן היא נחשבת לתקרה "רכה". המספר עצמו נקבע מחדש בכל קיץ בהתאם לכלל הכנסות הליגה מכל האלמנטים שקשורים בכדורסל (BRI -BAKETBALL RELATED INCOME). ממנו נגזרים מס המותרות(=גג השכר+20%), וגם המינימום שקבוצה צריכה להוציא על שכר שחקנים(90% מהגג).

מס המותרות – כאמור, קבוצה יכולה לפרוץ את הגג במגוון תרחישים. על מנת שלא תעשה זאת, קיים מס המותרות. קבוצה שסך השכר שלה עובר את מס המותרות תשלם לליגה קנסות. הכסף יחולק בין כל הקבוצות שלא עברו את המס, ולכן התמריץ להשאר מתחת למס הוא כפול.

למה גג רך ומהן החריגות המותרות?

המטרה של הגג היא ליצור שיוויון בין קבוצות NBA. מצד שני הליגה לא רוצה לכופף לגמרי את ידי הקבוצות והיא מעוניינת שהן יוכלו להמשיך להתחזק ולשמור על שחקנים שלהן. ולכן יש חריגות (Exceptions) שבאמצעותן ניתן לחרוג מגג השכר:

חריגת לארי בירד (Larry Bird Exception) – שחקן שמשחק בקבוצה לפחות 3 עונות זכאי לחריגת לארי בירד שמשמעותה שהקבוצה רשאית להחתים את השחקן על חוזה מקסימום ללא קשר לגג השכר. החוזה יכול להיות עד 5 עונות עם עליה של 7.5% בשכר בכל שנה. הזכות לחריגה ניתנת להעברה בטרייד. קחו לדוגמא את רג'י ג'קסון. ג'קסון שיחק באוקלהומה סיטי 3.5 עונות על חוזה רוקי לפני שעבר לדטרויט. בדטרויט שיחק רק שליש עונה, ועדיין היה זכאי לחריגת בירד, כיוון שזו עברה איתו בטרייד ממיניסוטה. שחקן שהוחתם בשוק החופשי לא יהיה זכאי (פול מילסאפ למשל ששיחק באטלנטה רק שנתיים לפני הקיץ האחרון). החריגה נקראת על שם לארי בירד שהיה השחקן הראשון שהוחתם בדרך זו.

חריגת בירד מוקדמת (Early Bird Exception)– מיועדת לשחקנים שמשחקים בקבוצה לפחות 2 עונות. הקבוצה רשאית להחתים אותם על חוזה שהשכר בעונה הראשונה מגיע ל175% מהשכר בעונה הקודמת של השחקן, או 104.5% מהשכר הממוצע בNBA בעונה הקודמת, הגדול מבין השניים. גם כאן השכר יכול לעלות ב7.5% בין עונה לעונה.

חריגת נון בירד (Non Bird Exception)- מי שלא זכאי לאף אחת מהחריגות הקודמות (או שהקבוצה ויתרה על הזכויות עליו), הקבוצה יכולה להחתים אותו עד 120% מהשכר שלו בעונה הקודמת, או 120% משכר המינימום בליגה, מי שגדול יותר. החוזה יכול להיות עד 4 עונות עם העלאה של 4.5% בין שנה לשנה.

 

חריגת מיד לוול (MLE- Mid level exception) לקבוצות שלא משלמות מס – חריגה בגובה השכר הממוצע בליגה שניתנת לכל קבוצה שמתחת למס המותרות (גם אם זה יעביר אותה מעבר למס). אפשר לחלק את החריגה בין מספר שחקנים.

 

חריגת מיד לוול (MLE- Mid level exception) לקבוצות שמשלמות מס – כמו הקודם, רק נמוך ב45% מהחריגה שניתנת לקבוצות שלא משלמות מס.

 

חריגת מיד לוול (MLE- Mid level exception)  לקבוצות מתחת לגג – חריגה לקבוצות שנמצאות מתחת לגג.

 

חריגה פעם בשנתיים (BAE- By Annual exception) – חריגה נמוכה לקבוצות שמתחת למס (אחרי השימוש בחריגה). אפשר להשתמש בה פעם בשנתיים בתנאי שלא השתמשו בחריגות המיד לוול.

 

חריגת רוקי – קבוצה יכולה להחתים את הרוקי שבחרה בדראפט ללא קשר לגג.

 

חריגת שכר מינימום – קבוצות יכולות להחתים שחקנים על שכר מינימום בלי קשר לגג. אורך החוזה עד שנתיים.

 

חריגת פצועים – מאפשר לקבוצות להחליף שחקן שסיים את העונה. גובה החריגה עד 50% מהשכר של השחקן הפצוע באותה עונה.

 

  לארי בירד בירד מוקדם נון בירד מיד לוול לקבוצות מתחת למס מיד לוול לקבוצות שמשלמות מס מיד לוול לקבוצות מתחת לגג פעם בשנתיים רוקי מינימום חריגת פצועים
מי זכאי? שחקן חופשי של הקבוצה שעבר 3 עונות בלי להחליף קבוצה בשוק החופשי שחקן חופשי של הקבוצה שעבר 2 עונות בלי להחליף קבוצה בשוק החופשי שחקן חופשי של הקבוצה שלא זכאי לחריגות האחרות כל אחד כל אחד כל אחד כל אחד בחירת סיבוב ראשון של הקבוצה כל אחד כל אחד
אורך חוזה מינימלי 1 2 1 1 1 1 1 2 + 2 אופציית קבוצה 1 1
אורך חוזה מקסימלי 5 4 4 4 3 2 2 2 + 2 אופציית קבוצה 2 1
שכר מקסימלי מקסימום (נקבע לפי ותק השחקן בליגה)
הגדול מבין 175% מהשכר של השחקן בעונה הקודמת או 104.5% מהשכר הממוצע בליגה הגדול מבין 120% מהשכר של השחקן בעונה הקודמת או 120% מהשכר המינימלי בליגה סכום קבוע סכום קבוע סכום קבוע סכום קבוע עד 120% מסכום קבוע שכר מינימום 50% משכר השחקן הפצוע
העלאה מקסימלית 7.5% 7.5% 4.5% 4.5% 4.5% 4.5% 4.5% מוגדר בסולם הרוקי N/A
אפשר לחלק? לא לא לא כן כן כן כן לא לא לא
תנאי אחר             אי אפשר להשתמש שנה אחרי שנה בסוף העונה הרביעית הופכים לחופשיים מוגבלים   דרוש אישור מהליגה.

שימו לב שלכל החריגות יש ערך כספי. שחקן שהופך לשחקן חופשי, על מנת שהקבוצה תשמור על החריגה שלו, זה עולה לה כסף דמיוני שנחשב נגד הגג. על מנת לשמור על החריגות נחשב נגד הגג בין 150% ל250% מהשכר האחרון של השחקן. על מנת להוריד את הכסף קבוצה צריכה להתנער משחקן, אבל אז לא תוכל להשתמש בחריגות בשביל להחתים אותו.

סעיף גילברט ארינאס

גילברט ארינאס פרץ בעונה השניה שלו בליגה. בקיץ הפך לשחקן חופשי מוגבל ווושינגטון דאגו להחתים אותו על חוזה גבוה אותו גולדן סטייט לא יכלה להשוות, כיוון שלא היה לה מספיק כסף מתחת לגג, ולא הייתה לה חריגת בירד על ארינאס. על מנת למנוע את הלופ הול הזה, שחקן שמשחק רק שנתיים בליגה והוא חופשי מוגבל לא יכול לקבל הצעה שבה השכר בעונה הראשונה גבוה מהשכר הממוצע בליגה. במקרה זה הקבוצה הישנה תוכל להשוות תחת חריגת הארלי בירד או המיד לוול. בקיץ הראשון ההעלאה מוגבלת ל4.5 אולם בקיץ השני ניתן להקפיץ את החוזה בלי הגבלה (כדי לצ'פר את השחקן). קוראים לזה חוזה גלולת רעל כמו זה שקיבלו בעבר עומר אשיק וג'רמי לין ביוסטון.

דראפט

בעקרון כל שחקן שאיננו תחת חוזה בליגה הוא שחקן חופשי ויכול לחתום היכן שהוא רוצה. אולם לצורך השיוויון, נקבע שבשביל להכנס לליגה, שחקן חייב לעבור דראפט (לא חייב להבחר, רק להיות מועמד להבחר). כל שחקן שנה אחרי תיכון יכול להרשם לדראפט. בגיל 22, או אחרי 4 עונות בקולג', שחקן נרשם לדראפט "אוטומטית" ולא צריך להרשם במיוחד. שחקן שלא נבחר בדראפט הוא שחקן חופשי ויכול לחתום בכל קבוצה שירצה. שחקן שנבחר בדראפט יכול לחתום אך ורק בקבוצה שבחרה אותו (יש לה זכויות עליו).

יש הבדל גדול בין בחירת סיבוב ראשון לבחירת סיבוב שני. בחירת סיבוב ראשון מקבלת חוזה מובטח ל2 עונות + 2 עונות בהן לקבוצה יש אופציה על השחקן. אחרי 4 עונות היא יכולה להפוך אותו לשחקן חופשי מוגבל (בהמשך). גובה החוזה נקבע בהתאם למיקום הבחירה. לבחירת סיבוב שני אין חוזה מובטח, וגם גובה החוזה נתון ליכולות המו"מ של הסוכן. שחקנים שמתחילים את הקריירה המקצוענית שלהם יקבלו בדרך כלל חוזי מינימום. שחקנים שמגיעים מאירופה יכולים לקבל יותר, מכיוון שלרוב יכלו להרוויח יותר באירופה.

שכר מקסימום

כמו שיש שכר מינימום בליגה, יש גם שכר מקסימום שאפשר לשלם לשחקן והוא נקבע לפי הותק של השחקן בליגה.

שחקן עם ותק של עד 6 עונות יכול לקבל שכר של עד 25% מהגג (צריך לזכור שלרוקיס גובה החוזה בעונה הראשונה קבוע לפי מיקום הבחירה)

שחקן עם ותק של 7-9 עונות יכול לקבל שכר של עד 30% מהגג.

שחקן עם ותק של 10+ עונות יכול לקבל שכר מקסימום של 35% מהגג.

מדובר על העונה הראשונה בחוזה. השחקן עדיין זכאי להעלאות משנה לשנה. גם לכלל זה יש חריגות ואלו הן:

סעיף דרק רוז (Designated Rookie exception)

שחקן בעונה השלישית של חוזה הרוקי שלו יכול להאריך את חוזהו. ההארכה תיכנס לתוקף החל מהשנה החמישית. שכר המקסימום בעונה הראשונה הוא 25% מהגג, אורך החוזה המקסימלי הוא 5 עונות. אולם יש שחקנים שזכאים לקבל חוזה שמתחיל ב30% מהגג תחת התנאים הבאים:

  • השחקן נבחר פעמיים לחמישיית האולסטאר.
  • השחקן נבחר פעמיים לאחת מחמישיות הNBA
  • השחקן נבחר לMVP

כמובן שהשחקן הראשון שקיבל את החריגה היא דרק רוז.

שחקן פרנצ'ייז(Designated  Veteran Player Exception)

סעיף חדש שנכנס בCBA של 2017. נקרא גם חוק קווין דוראנט, כיוון שהיה בתגובה למעבר של דוראנט לגולדן סטייט. השחקן הראשון שקיבל את החריגה הוא סטף קרי.

קבוצות יכולות להכריז על שחקן כשחקן פרנצ'ייז (DVPE) תחת התנאים הבאים:

  • היה באחת מחמישיות הליגה בעונה האחרונה, או פעמיים ב-2 העונות לפניה.
  • היה שחקן ההגנה של בעונה האחרונה, או פעמיים ב-2 העונות לפניה.
  • היה ה-MVP של הליגה באחת מ-3 העונות האחרונות (לפחות).
  • ותק של 8 שנים לפחות בליגה
  • נבחר על ידי הקבוצה בדראפט, או הגיע אליה בטרייד כשהוא עדיין תחת חוזה הרוקי שלו.

קבוצה יכולה להחזיק בעד 2 פרנצ'ייז פלייר. שחקן שהוכרז כפרנצ'ייז פלייר יכול לקבל בין 30 ל-35% מהגג בעונה הראשונה של החוזה ואורך החוזה הוא 5 עונות. בעונה הראשונה של החוזה אסור להעביר אותו בטרייד. שחקן יכול לחתום על חוזה כזה עד שנה לפני תום החוזה שלו.

שוק חופשי

כאמור, כל שחקן שעבר דראפט ואינו חתום על חוזה באף קבוצה הוא שחקן חופשי ורשאי לחתום עם כל קבוצה שירצה. מעמד מיוחד יש לשחקנים חופשיים מוגבלים. כתנאי בחוזה קבוצה יכולה להפוך שחקן בתום החוזה לשחקן חופשי מוגבל. בשביל שזה יקרה בפועל היא צריכה להציע לו הצעת היענות – הצעת חוזה לעונה אחת בגובה מסויים. השחקן יכול להענות בחיוב ואז הוא משחק את העונה באותו הסכום. אולם אם הוא מחליט לא להענות ולחתום בקבוצה אחרת, לקבוצה שהפכה אותו לחופשי מוגבל יש את הזכות להשוות את החוזה שקיבל.

הקיץ ראינו גם דוגמא להצעת הענות מקסימום – הצעת חוזה מקסימום ל5 עונות שמחייבות את השחקן החופשי המוגבל להביא הצעת נגדית של 3 עונות לפחות. זה קרה במקרה של ג'ימי באטלר שרצה חוזה קצר, ושיקגו פחדה שיברח לה ולכן נתנה לו הצעה כנ"ל.

האם אפשר לשנות חוזים?

חוזים שהם מתחת ל4 עונות לא ניתן לשנות. חוזים שהם 4 או 5 עונות, ניתן לשנות אך ורק אחרי העונה השלישית (כמו שעשו לגאלינרי וצ'אנדלר בקיץ), ורק בתנאי שלקבוצה יש מקום מתחת לגג.

אלה שינויים מותרים בהסכמת שני הצדדים:

  • לשנות סכום הגנה מובטח (למשל, כחלק מביי אאוט).
  • לבטל אופציה או זכות לסיום מוקדם של החוזה.
  • לותר על אופציה או זכות לסיום מוקדם של החוזה
  • לשנות בונוס כתוצאה מטרייד
  • לשנות זמני תשלום
  • לשנות זמן שבו ניתן להחליט על אופציה

חוקי טריידים

בניגוד לליגות הספורט שאנו מכירים מאירופה, שחקנים אינם נמכרים. הדרך לרכוש שחקנים היא באמצעות טרייד. כדי שטרייד יהיה חוקי, סך המשכורות היוצאות, וסך המשכורות הנכנסות צריכים להיות קרובים, לפי הטבלה הבאה(לקבוצות מתחת למס):

משכורות יוצאות משכורות נכנסות
0-9.8 מליון דולר עד 150% מהשכר היוצא + 100,000 דולר
9.8-19.6 מליון דולר עד השכר היוצא + 5 מליון דולר
יותר מ19.6 מליון דולר עד 125% מהשכר היוצא + 100,000 דולר

קבוצות שנמצאות מעל המס יכולות בכל מקרה לקבל עד 125% מהשכר היוצא + 100,000 דולר.

קבוצות שנמצאות מתחת לגג, יכולות לקבל שכר בלי להוציא שכר, בתנאי שאחרי הטרייד הן לא עברו את גג השכר + 100,000 דולר. במקרה כזה הן למעשה מחזירות בחזרה חריגת טרייד – חוזה דמה שהוא בגובה השכר הנכנס. הקבוצה שמקבלת את חריגת הטרייד יכולה להשתמש בחוזה הדמה לטרייד נוסף כאילו הוא חוזה אמיתי. לא ניתן להחתים שחקנים בשוק החופשי על חשבון חוזה הדמה. לחוזה הדמה יש תאריך שבו הוא פג תוקף (שנה אחרי הטרייד המקורי).

בכל טרייד, קבוצה חייבת לתת ולקבל לפחות אחד מהבאים:

  • שחקן תחת חוזה
  • בחירת דראפט עתידית. אם הבחירה מוגנת, היא לא יכולה להיות מוגנת יותר מ55.
  • זכויות דראפט על שחקן שיש לו סיכוי להפוך לשחקן NBA, או תורם בליגה מקצוענית נחשבת אחרת (מוחלט על ידי משרדי הליגה).
  • הזכות להחליף בחירות דראפט.
  • 75,000 דולר או יותר

ניתן להשתמש בחריגת המינימום ובחריגת פצועים גם בטרייד.

החתם והעבר (SIGN AND TRADE או S&T בקיצור) – מערב טריידים ושוק חופשי ביחד. שחקן חותם בקבוצה אחת ומיד עובר לקבוצה אחרת. קבוצה לא יכולה להעביר שחקן שחתם אצלה עד ה15.12 בעונה שעוקבת את החתימה, למעט S&T שבו השחקן עובר מיד לקבוצה אחרת. S&T מסוכם מראש בין כל הצדדים (השחקן, ו2 הקבוצות). S&T אפשר לעשות אך ורק עם הקבוצה הקודמת של השחקן. שחקן לא יכול לחתום בקבוצה כלשהי שתעביר אותו לקבוצה אחרת, אם הוא לא שיחק בה בעונה האחרונה.

בחירות דראפט בטריידים :

  • קבוצות לא יכולות להעביר בטרייד שתי בחירות סיבוב ראשון עתידיות רצופות שלהן.זאת אומרת שאם ב2017 מכרתי את בחירת 2020, אני לא אוכל להעביר את בחירות 2019 ו2021 לפני הדראפט. בדראפט עצמו הכל מותר.
  • לא ניתן למכור בחירות סיבוב ראשון בכסף.