עם הבשורה המרגשת על חזרתה של ה-NBA ואיתו הפלייאוף הקרב ובא, אני רוצה לפתוח בפרויקט חדש – ציון לכל משחק פלייאוף. הרעיון הוא לסכם את המשחק לפי קריטריונים שאפרט בהמשך ולבסוף לתת ציון למשחק. המשימה הזו הולכת להיות מאתגרת במיוחד השנה, מכיוון שהמשחקים יהיו ללא קהל, לא באולמות הביתיים של הקבוצות ואחרי הפוגה ארוכה, דבר שטרם חזינו בו בעבר. אני מניח שיהיו הרבה חילוקי דעות על איכות המשחקים ועל ההשפעה של התנאים החדשים, אבל זה גם מה שיפה בכדורסל, לכל אחד יש דעה שונה וכל אחד חווה את המשחק אחרת.

בכדי לרכך את המשימה של השנה, אני רוצה לחזור ולהיזכר בפלייאוף האחרון שצפינו בו, פלייאוף 2019, ולתת סיכום קצר וציון לכל משחק. כמובן שהציון ניתן בעיניים הסובייקטיביות שלי. בנוסף, השתדלתי להתעלם מהעובדה שאני כבר יודע את תוצאת הסדרה (ואת זהות האלופה) ולתת את הציון ב"זמן אמת" כלומר, מיד אחרי שהמשחק קרה ולא בדיעבד.

וכעת, נעבור לפירוט הקריטריונים שלפיהם יקבע הציון:

  1. קונטנדריוּת, 10% מהציון: לטעמי, מרכיב חשוב בחשיבות של משחק הוא שיש לו השפעה על זהות האלופה. כלומר, אם בסיבוב הראשון נפגשות שתי קבוצות שרק נלחמות לעבור סיבוב אחד, המשחקים ביניהם יהיו פחות משמעותיים ולכן אין סיבה מיוחדת לזכור אותם הרבה יותר ממשחקי עונה רגילה. ברגע שלפחות אחת מהקבוצות היא מועמדת לאליפות אזי למשחק יש חשיבות היסטורית. כמובן שהציון ניתן על סקאלה וגם קבוצות שהן חצי-קונטנדריות או סוס שחור יקבלו ניקוד.
  2. יחסי הכוחות, 18% מהציון: ליחסי הכוחות יש כמובן משקל מכריע בחשיבות של המשחק, זה שהקליפרס עשו בשנה שעברה את הקאמבק הגדול בהיסטוריה מול הווריורס זה בהחלט נחמד וכיפי לצפייה, אבל חסר כל חשיבות בראייה רחבה כי לא היה להם כמעט סיכוי לנצח את הסדרה. ככל שיחס הכוחות מאוזן יותר כך הניקוד גבוה יותר. כמובן שהניקוד לסעיף הזה יכול להשתנות בין משחק למשחק בסדרה, פציעות יכולות מאוד להשפיע על יחסי הכוחות וגם הפתעה לטובה/לרעה ביכולת על המגרש של אחת הקבוצות. נזכור שהציון ניתן בעת המשחק עצמו ולא בדיעבד לאחר ידיעת תוצאת הסדרה.
  3. איכות המשחק, 60% מהציון: כמובן שהחלק הארי של הציון הוא מהלך המשחק עצמו. הפרמטרים שנכנסים לסעיף הזה הם: רמת הכדורסל, רמת המתח, רמת האינטנסיביות, הופעות אינדיבידואליות גדולות, האווירה, החלטות מאמנים, השיפוט, רגעי הקלאצ', באזר-ביטרים, מהלכים גורליים, קאמבקים גדולים וכל דבר אחר שנכנס ב-48 הדקות על הפרקט.
  4. מצב הסדרה, 12% מהציון: מן הסתם, ככל שהסדרה צמודה יותר וככל שהיא נמצאת לקראת סיומה כך למשחקים יש יותר חשיבות ועל כן, הניקוד יהיה בהתאם.
  5. סטאר פאוור, 0-3 נק' בונוס: כעת, הגענו לסעיפים שיכולים לתת נק' בונוס למשחק. אחד מהם הוא איזה סופרסטארים נמצאים על המגרש. למשל, אם אנו חוזים בסדרה של ג'ורדן או לברון יש חשיבות מיוחדת לסדרה מעבר לניקוד שכבר ניתן על זה שהם משחקים בקונטנדרית. 
  6. היסטוריית יריבות, 0-3 נק' בונוס: אם יש דם רע בין הקבוצות זה יכול לעשות רק טוב למשחק ויכול לזכות בנק' בונוס.
  7. שונות, 0-3 נק' בונוס: בסעיף הזה כלול כל מה שאינו גלום כבר בסעיפים הקודמים ויש לו חשיבות למשחק, כמו למשל עקיצות מחוץ למגרש, מפגשים מול האקסית וכו'.

למי ששואל מדוע לסיבוב הפלייאוף שבו נערך המשחק אין ניקוד, התשובה היא שהדבר כבר גלום בסעיפים 1 ו-2. בד"כ בסדרות המאוחרות יש קונטנדריות ויחס הכוחות יותר מאוזן ולכן אין צורך לתת ניקוד מיוחד על כך. אדרבה, לעיתים סדרת הגמר "האמיתית" היא הגמר האיזורי או אפילו הסיבוב השני.

זהו, תם שלב הגדרת הקריטריונים. וכעת, לפלייאוף!

נתחיל עם משחקי הסיבוב הראשון לפי סדר כרונולוגי. בכל שבוע עד החזרה אסכם ואתן ציון על כמה משחקים ולבסוף נוכל להכתיר את המשחקים הכי טובים של פלייאוף 2019.

פילדלפיה 76' נגד ברוקלין נטס – סיבוב ראשון, משחק 1

תוצאה: 111-102 לברוקלין

פצועים: אין

קונטנדריות: (3.5 נק' מתוך 10) פילדלפיה נכנסה לפלייאוף כסוס שחור לזכייה, ברוקלין חסרת סיכוי ממשי.

יחסי כוחות: (5.4 נק' מתוך 18) הסיקסרס פייבוריטים ברורים לנצחון בסדרה

מצב הסדרה: (8.4 נק' מתוך 12) 0-0

איכות המשחק + סיכומון: (39 נק' מתוך 60) 

הסיקסרס מגיעים לסדרה כפייבוריטים ברורים אך מתחילים עם לא מעט חריקות. ברוקלין תפסה את ההובלה לקראת סוף הרבע הראשון ושלטה רוב שלבי המשחק, פילי הצליחו להוריד ל-2 במהלך הרבע השלישי אבל ברוקלין שוב ברחו והרבע האחרון היה בשליטתם, הרבה בזכות משחק מצוין של שלישיית הגארדים שלהם: ראסל, דינוודי ולאברט. מהצד השני אמביד היה חלש מאד וניסה יותר מדי להציל את המולדת מהשלוש (0-5)

סטאר-פאוור: (נק' בונוס אחת) אמביד וסימונס צעירים מבטיחים וג'ימי באטלר כסטאר נוסף.

היסטוריית יריבות:  (0 נק') סדרת הפלייאוף האחרונה בין הקבוצות התרחשה ב-1984, הרבה לפני שרוב השחקנים נולדו.

איש המשחק: קאריס לאברט. 23 נק', 3/3 מחוץ לקשת, 4 רב' ופלוס 18 +/- 

ציון סופי: 57.3

 

טורונטו ראפטורס נגד אורלנדו מג'יק – סיבוב ראשון, משחק 1

תוצאה: 104-101 לאורלנדו

פצועים: אין

קונטנדריות: (5/10) טורונטו קונטנדרית, אורלנדו חסרת סיכוי ממשי לאליפות.

יחסי כוחות: (1.8/18) טורונטו פייבוריטית ברורה

מצב הסדרה: (8.4/12) 0-0

איכות המשחק + סיכומון:  (48/60)

בדומה לסיקסרס גם הרפטורס מגיעים כפייבוריטים ברורים לסדרה וגם הם מוכים בהלם עם הפסד מפתיע, אורלנדו ניצלו יום קליעה מצוין מהשלוש (14/29) וכבר לפני המחצית פתחו פער 16 נקודות. הרפטורס הצליחו לחזור והרבע האחרון היה צמוד ביותר, קוואי עם כמה מהלכים גדולים ברבע הזה העלה את הרפטורס ליתרון 2 דקה לסיום אבל די ג'יי אוגוסטין צחק אחרון כאשר 5 נקודות שלו, כולל שלשת נצחון על קוואי הבטיחו את הנצחון.

סטאר-פאוור: (1 נק') קוואי לאנרד בשיאו

היסטוריית יריבות: (0 נק') סדרת הפלייאוף האחרונה והיחידה בין הקבוצות היתה ב-2008.

איש המשחק: די ג'יי אוגוסטין. 25 נק', 6 אס', 4-5 לשלוש, פלוס 5 +/- וכמובן, סל הנצחון.

ציון סופי: 65.2

 

גולדן סטייט ווריורס נגד לוס אנג'לס קליפרס – סיבוב ראשון, משחק 1

תוצאה: 121-104 לווריורס

פצועים: אין

קונטנדריות: (5/10) הווריורס קונטנדרים, הקליפרס חסרי סיכוי ממשי

יחסי כוחות: (0.9/18) גולדן סטייט פייבוריטים ברורים

מצב הסדרה:  (8.4/12) 0-0

איכות המשחק + סיכומון: (36/60) 

הווריורס באים לסדרה הזו כמגה פייבוריטים אבל הקליפרס שלא רצו לשמש רק תפאורה, הקשו על הווריורס בחצי הראשון והיו במשחק עד אמצע הרבע השלישי. אבל אז הווריורס בראשות סטף פתחו מבערים, ביצעו את הבריחה הסופית והשאירו את הרבע האחרון לפרוטוקול בלבד.

סטאר-פאוור: (1 נק') קרי ודוראנט קרובים לשיאם

היסטוריית יריבות: (0 נק') הסדרה הקודמת היחידה בין הקבוצות היתה ב-2014 אך אף שחקן מהקליפרס לא שרד מהסדרה הזו. 

איש המשחק: סטף קרי בהופעה. 38 נק', 15 רב' (???), 7 אס' ו-8 שלשות.

ציון סופי: 53.3

 

בוסטון סלטיקס ווריורס נגד אינדיאנה פייסרס – סיבוב ראשון, משחק 1

תוצאה: 84-74! לבוסטון

פצועים: אולדיפו, סמארט

קונטנדריות: (1.5/10) בוסטון לונג שוט לזכייה, אינדיאנה בלי סיכוי ממשי.

יחסי כוחות: (7.2/18) הסלטיקס פייבוריטים 

מצב הסדרה: (8.4/12) 0-0

איכות המשחק + סיכומון: (36/60)

אינדיאנה מגיעה לפלייאוף ללא הכוכב שלה – ויקטור אולדיפו הפצוע, פוגשת את בוסטון הפייבוריטית שגם לה היתה עונה יחסית מאכזבת. המשחק הראשון בסדרה הציג רמה נמוכה וסקור של שנות ה-90'. אינדיאנה פתחו טוב והובילו ב-11 הפרש במהלך החצי הראשון אך בוסטון חזרו מהפיגור די מהר כאשר אל הורפורד משווה את התוצאה 8:40 לסיום הרבע השלישי. מכאן, המשחק התנהל בשליטת הסלטיקס שברחו לקראת סוף הרבע והשאירו את הרבע האחרון לא צמוד.

סטאר-פאוור: (0 נק') טייטום ובראון הצעירים וקיירי לא מספיקים לנקודת בונוס

היסטוריית יריבות: (0 נק') הסדרה האחרונה בין הקבוצות היתה ב-2005.

איש המשחק: אף אחד לא בלט במיוחד, מוריס וקיירי עם 20 נק' כ"א, הורפורד עם 10/11/5 ו-20 +/- וטייטום עם 15 נק' כולל 3/3 לשלוש מועמדים לפרס.

ציון סופי: 53.1

 

דנבר נאגטס נגד סן אנטוניו ספרס – סיבוב ראשון, משחק 1

תוצאה: 101-96 לספרס

פצועים: אין

קונטנדריות: (1.5/10) דנבר סוס שחור, הספרס חסרי סיכוי ממשי.

יחסי כוחות: (11.7/18) דנבר פייבוריטים

מצב הסדרה: (8.4/12) 0-0

איכות המשחק + סיכומון: (48/60)

דנבר מגיעים לסדרה עם ציפיות גבוהות לאחר שסיימו במקום השני המכובד במערב. לעומתם, הספרס בונים על רצף הפלייאופים והניסיון של פופ וחלק משחקני הקבוצה. הפתיחה היתה שקולה מאד ואף קבוצה לא הצליחה לברוח. במהלך הרבע השני הספרס עלו ליתרון 10, אך הנאגטס שמרו על ההפרש קטן עד הדקות האחרונות. 1:32 לסיום המשחק, ג'אמל מארי הוריד לנקודה בלבד, חטף את הכדור לוויט ועלה לשלשה שהיתה יכולה להחזיר לדנבר את היתרון, אך הוא החטיא, אולדריג' קלע שניים מהקו ודרק וויט הבטיח את הנצחון עם חטיפה משלו על ג'מאל מארי.

סטאר-פאוור: (0 נק') יוקיץ', אולדריג' ודרוזן לא מספיקים לנקודה.

היסטוריית יריבות: (0 נק') שש סדרות עבר בין הקבוצות (5 ניצחו הספרס), האחרונה שבהם ב-2007.

איש המשחק: דרק וויט, לא מספרים מרשימים במיוחד אבל 16 נק' ב-7/10 מהשדה, 5 אס', הגנה נהדרת על מארי ודאנק מפלצתי על מילסאפ מעניקים לו את התואר.

ציון סופי: 69.6

כל הנתונים נלקחו מהאתר basketball-reference.com, מוזמנים להשאיר הארות/הערות בתגובות או בטוויטר Hovav7@.