סיכום מקוצר של משחקי השבוע
3 משחקים היו לספרס מאז הפעם האחרונה שכתבתי. הראשון, והקל ביותר על הנייר, היה בבית נגד דנבר הפצועה והחבולה. האסטרטגיה הייתה ככל הנראה לחנוק את יוקיץ' וג'מאל מוריי ולתת לפלאמלי, מאליק ביזלי ובעיקר להרננגומז לנצח את המשחק. זה עבד. הרננגומז נתן משחק נפלא על דרוזן, ששמר עליו גרוע, אבל יוקיץ' סיים עם 4 נק' ו-4 ריב' ב-5 זריקות בלבד (20% מהשדה). ומי הופקד עליו חלק ניכר מהמשחק? יקיר האוהדים, פלטל.
האמת שהמשחק היה צמוד יותר מכפי שהיה צריך להיות, בעיקר בגלל הגנה טובה של דנבר על קשת השלוש (הספרס קלעו רק 31.3% שהם 10 מ-32, אבל 5 מ-11 ברבע הרביעי), ובמיוחד בגלל ערב חלש של רודי גיי (3 מ-11 מהשדה). גם פאטי מילס היה עם 0 מ-5, אבל לפחות נתן הגנה נפלאה לפרקים. אגב פלטל, הוא סיים עם נט רייטינג פסיכי של 35.8 ב-18.5 דק', רובן על יוקיץ', כאמור. גם דרק ווייט המשיך עם הגנה נפלאה, 2 חסימות וחטיפה והוציא את מוריי מהזון שלו, בעיקר במחצית השנייה.
https://twitter.com/spurs/status/1078172117630300160
אני בכוונה לא מרחיב על המובן מאליו – דרוזן שנתן משחק נפלא ואולדריג', שסחב את הספרס על הגב שלושה וחצי רבעים בהתקפה – כי אני מנסה לשים דגש על דברים אחרים, שפחות שמים לב אליהם. למשל, על כך ששלוש דקות לסיום, ביתרון 15, הקבוצה נכנסה לשאננות ונתנה לנאגטס לחזור למשחק עם רצף שלשות של ביזלי. תהיו בטוחים שהם קיבלו מקלחת קרה מפופוביץ' על זה.
אחרי הניצחון הזה הקבוצה המשיכה למשחק נוסף נגד דנבר, הפעם בחוץ. היה ברור ששחקני דנבר יבואו יותר מוכנים, ואכן, המחצית הראשונה של המשחק הייתה בשליטה מוחלטת שלהם. הם שיתקו את הספרס, ניצלו המון את המיסמאצ'ים בהגנה בזכות הפיק-אנד-רול של יוקיץ' וברחו ל-14 הפרש במחצית. לרבע השלישי הספרס עלו חדים יותר והצליחו להוציא את דנבר מהמשחק בזכות הגנה מדהימה. פעם אחר פעם הם חטפו את הכדור (דרק ווייט סיים עם 6 חטיפות את הערב!) ואולדריג', פלטל וברטאנס נלחמו בצבע. המשחק נהיה צמוד, אבל הספרס לא הצליחו לעלות ליתרון וסיימו בהפסד.
4 דברים הובילו להפסד הזה של הספרס: שוב ערב חלש מאוד של רודי גיי ופאטי מילס מהשדה (36.4% ו-16.7% בהתאמה), שוב הגנה מעולה של דנבר על השלוש (8 מ-27 בלבד לספרס) אבל גם נוק-אאוט של דנבר בריבאונד, במיוחד בהתקפה ובמחצית הראשונה (53-38 לדנבר, כולל 17 בהתקפה). לשם ההשוואה, בניצחון של הספרס הם גם ניצחו בריבאונד 50-47 והגבילו את דנבר ל-11 ריב' בהתקפה.
הסיבה הרביעית, והכי מוזרה במשחק הזה, היא יותר מדי החטאות מהקו. נכון לכתיבת שורות אלה הספרס נמצאים במקום הראשון בליגה באחוזים מהקו עם 82.2%. באותו משחק הם קלעו רק 11 מ-20, שהם 55%. אלה 9 נקודות קלות שנשארו על הקו, 4 מהן בדקות האחרונות של המשחק (החטאות של דרוזן, פלטל ודרק ווייט – שהיה יכול להיות גיבור הלילה אלמלא החטיא).
https://twitter.com/spurs/status/1078858335611510784
המשחק השלישי היה 24 שעות אחר כך נגד הקליפרס. הספרס שיחקו עד כה כבר שש פעמים בק-טו-בק, ותמיד הפסידו במשחק השני מבין השניים. הפעם, הם ניצחו אותו. כמו בצמד המשחקים נגד דנבר, גם הפעם הספרס שיחקו פחות טוב במחצית הראשונה, אבל בניגוד ללילה קודם הצליחו להישאר צמודים עם הירידה למחצית. ושוב, כמו לילה קודם, הם עלו חדים יותר לרבע השלישי, ובזכות הגנה נפלאה ומשחק התקפה כמעט מושלם של החמישייה הראשונה (למעט רודי גיי), כבר ברחו ליתרון 24 בשלב מסוים.
הקליפרס נלחמו ונתנו את כל מה שבמחסנית שלהם, אבל בלילה כזה של אולדריג' (38 נק' ב-60% מהשדה) ודרוזן (25-13-6, כש-13 זה ריבאונדים) לא היה להם סיכוי, והספרס שמרו על יתרון דו-ספרתי עד לסיום. נוסף לשני הכוכבים האלה, שוב דרק וייט סיים ערב נפלא מבחינתו (12 נק', 2 חט', 4 אס' ו-7 ריב') ושוב רודי גיי נתן משחק שיעדיף לשכוח (5 מ-13). ואם כל זה לא מספיק, הספרס דאגו לא להשאיר כמעט נקודות מהעונשין, וקלעו 28 מ-31.
אולדריג' קלע במשחק הזה הכי הרבה נקודות שלו עד כה העונה ולא במקרה, אלא בזכות היתרון היחסי שלו על הגבוהים של הקליפרס. חבריו לקבוצה חיפשו אותו פעם אחר פעם, וכמעט תמיד הקליפרס לא הביאו עליו עזרה והוא נשאר לאחד על אחד מול מונטרז הארל במקרה הטוב או מול גורטאט/בובאן במקרה הפחות טוב. אולדריג' דאג להראות לשלושתם למה הוא רמה אחת מעליהם.
https://twitter.com/spurs/status/1079222639409823746
ותראו מי בא לבקר
And now Boris leaves the #Spurs locker room. He says hello to all the SA fans … pic.twitter.com/Wk7KPDqOQ7
— Jabari Young (@JabariJYoung) December 30, 2018
נתוני ומסקנות השבוע
למרות ההפסד לדנבר, במערכת של הספרס יכולים להיות מעודדים. הקבוצה חזרה למשחק בזכות האלמנטים שהעלו אותה על דרך המלך – הנעת כדור סבלנית, מעט איבודי כדור, הרבה אסיסטים והגנה טובה. לא בושה להפסיד לדנבר, אחת מהקבוצות הטובות בליגה כיום, שמשחקת מאוד חכם, מדורגת בטופ 5 בריבאונדים (הגנה והתקפה) ומחזיקה ביחס אסיסטים/סלי שדה הטוב בליגה.
עם הניצחון על הקליפרס, סן אנטוניו סיימה את דצמבר במאזן 10-5, כשרק יוסטון טובה ממנה במערב, אבל עם נתונים מאוד מעודדים: מקום ראשון בנט רייטינג (10.4), שביעי בדירוג הגנתי (הייתה כבר מקום חמישי עד שני המשחקים האחרונים) ומעל הכול – ראשון בדירוג התקפי (116.3). לצד זה היא גם במקום הראשון באחוזי קליעה אפקטיביים (57%) וביחס אסיסטים-איבודים (2.18), וכצפוי מהחמישייה הנמוכה שלה, בעשירייה השלישית בנתוני ריבאונדים.
אין ספק שמבחינה התקפית הקבוצה נראית נהדר. כולם מניעים כדור, מגיעים לזריקות טובות וכתוצאה מכך גם מאפשרים פחות מתפרצות ליריבות. הדירוג ההתקפי לא משקר. אחרי פתיחת עונה נוראית של אולדריג' באחוזים, בדצמבר הוא חווה פריחה עם 59.3% אחוזי קליעה אפקטיביים. כולם גם מדברים על דרוזן, שמתחילת העונה משחק נהדר, אבל בשקט-בשקט, במקום השמיני בליגה באחוזי שדה אפקטיביים נמצא דאוויס ברטאנס, והיד החמה שלו לשלוש. האמת שהמשחק האחרון קצת קלקל לו, כי עד אליו הוא הוביל את הליגה באחוזים לשלוש. אני חושב שזה הזמן לפתוח בקמפיין להכללתו בתחרות השלשות באולסטאר.
B3RTANS!
With this three, @DBertans_42 now has 1️⃣0️⃣0️⃣0️⃣ career points. Congrats, Davis! pic.twitter.com/JVEAiAnrTQ
— San Antonio Spurs (@spurs) December 29, 2018
דווקא בנתונים ההגנתיים נראה שהספרס הם או בסדר במקרה הטוב או גרועים (במיוחד בריבאונדים). הם לא טובים ממש. ועם זאת, בעשרת המשחקים שלפני המשחק נגד הקליפרס הם הגבילו את היריבות ל-99 נק' בממוצע. בנוסף, בהפסד לדנבר ובניצחון על הקליפרס מה שדחף את הקבוצה קדימה היה הגנה נפלאה ברבע השלישי. למעשה, בשלושת המשחקים האחרונים (כולל הניצחון המוקדם על דנבר) הספרס חטפו 10 פעמים בממוצע למשחק.
שווה יהיה לעקוב אחרי הדירוג ההגנתי של הספרס בינואר, וספציפית אחרי נתוני החטיפות במשחקים הבאים. שימו עין גם על דרק ווייט, שסיים את המשחק נגד הקליפרס עם נט רייטינג קיצוני של 38.8, למרות שיחסית לאחרים הוא קולע פחות. הנתון הזה נובע אצלו מהדברים הקטנים האחרים שהוא עושה (4 אס', 2 חט' ו-7 ריב' באותו משחק) ובמיוחד מההגנה הטובה.
Derrick White:
Games 1-10: 4.8 pts (33FG%/21Three%/79FT%), 1.9 reb, 2.8 ast, 0.6 stl, 0 blk, -10.1 Net Rating
Gms 11-20: 7 pts (45/29/75), 3.8 reb, 4 ast, 1 stl, 0 blk, +7.8 Net Rating
Last 8 gms: 7.3 pts (44/29/88), 3.3 reb, 3.9 ast, 1.5 stl, 1.1 blk, +24.5 Net Rating
— Paul Garcia (@PaulGarciaNBA) December 30, 2018
דבר נוסף ששווה יהיה לעקוב אחריו הוא המשחק של רודי גיי. הוא פתח את העונה נפלא, אבל נחלש במשחקים האחרונים ולא סתם. נגד הקליפרס הוא סיים אמנם עם נט רייטינג חיובי, אבל זה בעיקר כי שאר החמישייה שלידו שיחקה טוב, והתרומה שלו באה בדקות מעטות מדי, וכמעט רק בהגנה. בצמד המשחקים נגד דנבר הוא היה עם נט רייטינג שלילי, כולל בניצחון, וזאת למרות שהיוזג' שלו נע באזור ה-25%.
בטור הקודם כתבתי שגיי פחות מתאים לסגנון המשחק לצד דרוזן, ובמשחקים האלה זה בא יותר לידי ביטוי. כתבתי גם שפאו גאסול עשוי להתאים לחמישייה על חשבון גיי, והנה באופן מפתיע הוא החל להתלבש ולשבת על הספסל במשחק החוץ נגד דנבר. הוא אמנם עוד לא שיחק, אבל לדעתי ברגע שיחליטו לשלב אותו, יהיה שווה לבדוק את האופציה שלו בחמישייה על חשבון גיי. האקספלוסיביות והיכולת של רודי גיי ליצור לעצמו יכולה להועיל לאין שיעור מהספסל, וראיית המשחק של גאסול, לצד הגובה הטבעי שלו, עשויה להפוך את החמישייה הראשונה לטובה יותר. הבעיה היא שלא ממהרים לשנות סוס מנצח – בטח שלא כשברצף המשחקים הקרוב אין קבוצת טנקינג שאפשר לערוך נגדה ניסויים. נחיה ונראה אם פופ ייקח את הסיכון וינסה זאת.