המדור השבועי עם השאלות הבוערות חוזר והפעם: אריק גנות, איתן שמר, טל קינן והאורחים מידן בורוכוב מפוסט אפ, ואור עמית מ-Insignifistats.

 

שינויי החוקים על שריקות העונשין מורגשות, כמות הזריקות יורדת, הכוכבים מתלוננים והדעות חלוקות. מה דעתכם?

אור עמית: כמות הזריקות יורדת זה דבר אחד, אבל האפקט שהליגה חיפשה – והשיגה – הוא של ירידה בכמות השריקות. עד עכשיו קבוצה בליגה ביצעה בממוצע 19 עבירות למשחק. לשם ההשוואה בשבעת המשחקים הראשונים של העונה שעברה כל קבוצה ביצעה בממוצע 21 עבירות (קצב המשחק תמיד גבוה יותר בפתיחה ולכן הנתון הזה יורד בכל עונה בהמשך). הליגה מרוצה מהירידה בכמות העצירות, אבל יש תחושה שהשופטים לקחו את זה רחוק מדי. אני מעריך שזה יתאזן בהמשך וגם הכוכבים ילמדו איך להתאים את עצמם לסיטואציה החדשה. לשופטים יש נטיה לאכיפת יתר של שינויים בחוקים, וזה מתמצע עם הזמן. לקואץ' ניק היה על זה אחלה סרטון השבוע

 

טל קינן: אני ממש בעד החוקים החדשים כי מרגישים איך המשחק זורם מהר יותר ויש פחות הפסקות. חוקי העונשין בתוספת ההחלטה שלא עושים ריוויו ב-2 דקות אחרונות של משחק שיפרו משמעותית את חווית הצפייה העונה. אני גם לא שומע יותר מידי תלונות ברחבי הליגה, להפך, הרוב מברכים על השינוי. אני מאמין שגם כוכבים כמו הארדן ויאנג יבינו שהחוק הזה לא עומד להשתנות והם יעשו אדפטציה למשחק שלהם, הם מספיק טובים לכך. עכשיו רק נותר לטפל בבעיית הפאולים המכוונים שעושים באמצע המגרש ונקווה שזה יקרה במהרה.

 

איתן שמר: באופן אישי היה לי מאוד קשה עם תופעת סחיטת העברות שהתרחשה בשנים האחרונות. היה לשחקני ההתקפה יתרון ברור וזאת הייתה דרך יעילה מאוד להשיג נקודות אבל זה היה בעיניי קשה לצפייה. התלונות מצד הכוכבים הן מצד אחד מוגזמות כי הם היו רגילים לשריקות הרבה יותר תדירות (וניתן לראות את ההשפעה שיש לזה על שחקנים כמו הארדן וטריי יאנג) אבל גם מרגיש לי שלקחו את החוקים החדשים לקיצון השני ולא מעט עבירות ברורות "עוברות מתחת לראדר" של השופטים. אני באמת חושב שזה מבורך סה"כ ומשפר את חווית הצפייה שלנו, אבל זה חייב להיות מאוזן ומתון יותר.

 

אריק גנות: דעתי היא שזה שינוי מצוין. קודם כל בקצב המשחק – קבוצות זורקות השנה כ-20 פעם מהעונשין בממוצע למשחק, לעומת 22 בשנה שעברה ו-23 בשלוש השנים שקדמו לה, מה שמקטין את הכמות האדירה של זמן מת בזמן משחק כדורסל.

מעבר לכך הוא מכריח שחקנים לשחק כדורסל כמו שאמרים לשחק אותו – כלומר, בפשטות, ניסיון לקלוע לסל. ההטעיות של טריי יאנג וג'יימס הארדן הן כלי נשק יעיל, אבל מאוד לא נעים לצפיה וממש לא נותן תחושה שהם טובים יותר בכדורסל משחקנים שלא עושים את זה. הם, כמובן, יתלוננו – החוק החדש פוגע קשות ביעילות שלהם – אבל אנחנו כצופים מקבלים מוצר יותר טוב.

 

מידן בורוכוב: אני בעד השינוי ובגדול, כשיש שחקנים שמצליחים לנצל את היכולת שלהם לכדיי סחיטת עבירות בלבד, זה פוגם בהנאה של המשחק. אני יכול להבין ניסיון אינטליגנטי לסחוט עבירה אבל כמהלך זה אקט קצת בזוי וטוב שהליגה מונעת את הפיאסקו הזה. באשר לתלונות השחקנים, שירוויחו את הנקודות שלהם במקום אחר. ״הנפגע״ העיקרי הוא ג׳יימס הארדן, למרות שינוי החוקים יש לו מספיק כלים בארסנל לייצר נקודות.

לא מבין למה הדעות חלוקות, אם יש מי שנהנה מזריקות עונשין ופלופים אשמח לשמוע את הטענות שלו למה הוא מתגעגע?

הפתיחה החלשה של לילארד, פשוט התחלה חלשה ויסתדר או יש משהו מעבר?

מידן בורוכוב:  פתיחה מוזרה מאוד, דווקא הבחירה שלו למועדון ה-75/6 הייתה צריכה לתת לו בוסט מסויים. לפעמים לקלעים יש תקופה של משבר קליעה, זה קרה גם לשחקנים יותר גדולים מליארד. בגלל שהמדגם קטן יחסית אני נוטה לחשוב שהוא ישתפר בהמשך השנה. הוא הציג תצוגות קליעה שליליות ונדירות של 0 מ-8 0 מ-9 ו-2 מ-14 מדאון טאון וזה רחוק מאוד מהיכולות שלו. הדוגמא הכי טובה שיש לי היא סטף, שקלע בערב אחד 0 מ-11 ובמשחק הבא קלע 13 שלשות (שיא ליגה חדש בזמנו).

צריך לתת לילארד עוד 10-15 משחקים בכדי להסיק מסקנות (אולי הוא לא התרגל לכדור החדש?)

 

אור עמית: הליגה נמצאת במשבר קליעה כרגע, כולל גם לדיים. שילוב של ירידה בכמות השריקות שהשחקנים – ובפרט הכוכבים – מקבלים (אחוז הקליעה בזריקות עם שומר קרוב נמוך בכ-3% לעומת זריקות דומות בעונה שעברה) ושל החלפת הכדור שמשפיעה על הקליעה מבחוץ. אמנם שחקנים – סי.ג'יי מקולום צוטט על זה – לא ממהרים לתלות את האשמה בהחלפת הכדור, כי מדובר בסוג של 'בריחה מאחריות' אבל ירידה של 2.5% לרוחבה של הליגה בשלשות הפנויות (37.5% עונה שעברה, 35.1% העונה) לא מגיע משינוי החוקים. לילארד נתן אחלה ראיון אחרי ההפסד לפילי נטולת אמביד, והבטיח לחזור לעצמו. אני לא משוכנע שזה יעזור

 

טל קינן: אני לא מאמין בקונספירציות ששחקנים משחקים רע במכוון על מנת שיהיה קל להעביר אותם קבוצה בהמשך, זה תקף גם במקרה של לילארד. אני אוחז בדעה רומנטית שלילארד לא יעבור קבוצה עד שיסיים חוזה וזה יקרה בקיץ 2025. לילארד שחקן מוערך בליגה (ולראייה המקום ברשימת 75 הגדולים בהיסטוריה) ואליפות בקבוצה אחרת לא תשפיע יותר מידי על המורשת שלו. בנוסף, לילארד מצהיר בכל רגע נתון על האהבה שלו לעיר פורטלנד והרצון שלו לשחק במועדון. לכן אני מאמין שזאת בהחלט פתיחה רעה שמושפעת כנראה משינוי החוקה ואולי אף מהחלפת סוג הכדור. בכל מקרה לא צריך להתרגש, לילארד שאנו מכירים יחזור במהרה.

 

איתן שמר: אני לגמרי בצד של אלה שמאמינים שמדובר בפתיחה חלשה ותו לא. אומנם מדובר ב- Dud ארוך למדיי ולא אופייני מבחינת לילארד,  אבל הוא לא מרגיש לי מה-Type של השחקנים שפשוט יעשו משהו בכוונה כדי להעביר מסר – במיוחד לא אחרי ההצהרות שסיפק בקיץ בנוגע למחויבותו לקבוצה. לא מרגיש לי שיש סיבה מקצועית לקושי ההתקפי שלא מעבר לזה שהוא לא פוגע כי שאר הקבוצה (מלמד קובינגטון) מתפקדת בהתקפה. תכף ממש הוא ייכנס לרצף משחקים פסיכופתיים שהוא נותן כל עונה וכולנו נשכח מזה.

 

אריק גנות: לילארד התחיל את העונה עם 35% מהשדה ו-23% ל-3, ירידה של 10% ו-16%, בהתאמה, מהממוצעים שלו בשנה שעברה. בגיל 31 הוא אמור להיות בשיאו הפיזי, לא דווח שהוא פצוע ולא השתנה הרבה בסגל של פורטלנד, כך שעל פני הדברים נראה שיש פה אנומליה סטטיסטית.

מצד שני – לילארד סוחב עייפות מצטברת של תשע עונות שבהן סחב סגל בינוני להישגים יפים, פלוס קיץ עם נבחרת ארה"ב שנראה קשה לכל מי שהשתתף בו. בנוסף הוא מגיע לקו כמעט חצי מהפעמים שהגיע בעונה שעברה, מה שמאפשר לשמור עליו בצורה הדוקה יותר. ושלישית, יכול להיות שמכונת קליעה מכווננת היטב כמוהו סובלת מהחלפת הכדור.

בוסטון פתחה ממש רע את העונה. מה לא עובד שם?

אריק גנות:  לא בטוח שהפתיחה באמת כזו רעה. בוסטון כרגע עם 3-5 והפסדים לקבוצות שהוא לא אמורה לנצח, אולי פרט לוויזרדס.

יש דברים שלא עובדים וזה מתחיל בג'ייסון טייטום. יכול להיות שגם הוא קורבן של העייפות אחרי האולימפיאדה, כי כמו לילארד הוא ירד ב-8% מהשדה, ב-12% מהשלוש ובניגוד לדיים גם ב-12% מהעונשין יחסית לעונה שעברה. קליעה רעה כזו מכוכב הקבוצה מקשה את המשחק גם על כל האחרים, ומרקוס סמארט הוא הראשון שסובל מזה עם 30% מחפירים מהשדה, ושרודר לא בדיוק שחקן יעיל.

דווקא הורפורד הקשיש חווה תחיה מחודשת, אבל זה לא מספיק. הסלטיקס יצטרכו שטייטום יתאפס על עצמו כדי לחזור לרלוונטיות.

 

מידן בורוכוב: מרכוס סמארט פתח השבוע צוהר קטן לתיבת פנדורה גדולה. יכול להיות שהשילוב של בראון את טייטום לא עובד מספיק טוב בפן הקבוצתי.

אם להתייחס באופן אישי לדעתי בוסטון החליפה מאמן ולא סתם מאמן, בראד סטיבנס המוערך. ייתכן וייקח קצת זמן עד שיסתגלו למאמן החדש. בינתיים הם הספיקו לנצח באופן משכנע את מיאמי.

נקודה נוספת לרעת בוסטון, היא עברה קיץ שקט באופן יחסי. ככה שמבחינתי הציפיות מהם גם ככה לא היו גבוהות (5-7 ביום טוב)

 

אור עמית: אה, הכל. זוכרים את התשובה לגבי הקליעה שלא נכנסת? טייטום צנח מ-38% לשלוש ב2021 ל-27% העונה. עזבו שלוש, הבנאדם קולע ב43% ממרחק של מטר מהסל, פחות מג'יילן סאגס! ב-13%!

אבל טייטום כנראה יתייצב, גם בראון סבבה, יתר השחקנים, ספציפית בספסל, לא עושים את שלהם. העומק של הסלטיקס לא בא לידי ביטוי, הנט רייטינג שלהם צונח ברגע שבראון ו\או טייטום לא על המגרש והם לא מצליחים לעצור אף אחד הגנתית (מקום 26 ברייטינג הגנתי). חלק מהסיפור כאן זה הסתגלות לסגל שהשתנה ולסכמות של יודוקה, אבל משהו מרגיש שם לא יציב, וכשמרכוס סמארט מתלונן על התפקיד שלו בהתקפה זה סימן לא משהו.

 

טל קינן: אתחיל ואומר שגם בתרחיש חיובי אני לא רואה את בוסטון משיגה מעבר למקום החמישי במזרח. הסגל שלהם לא מספיק טוב ובנוסף בראון צריך להוכיח שהוא מספר 2 איכותי. אני אישית מייחס את הפתיחה הרעה של הסלטיקס לפתיחה הרעה של טייטום. כאשר הכוכב שלך זורק 23.5 זריקות במשחק (שיא קריירה) וקולע רק ב-38% מהשדה (26% מהשלוש ו-75% מהקו) אז הסיכוי שלך להצליח מאד נמוך. אז נכון שסמארט דיבר על יכולת המסירה של הכוכבים במאני טיים ועל החד גוניות של התקפת הסלטיקס אבל בשורה התחתונה הקבוצה תשתפר כאשר טייטום יתאושש (וזה יקרה). לפעמים זה עד כדי כך פשוט.

 

איתן שמר: סמארט השבוע "יצא" על טייטום ובראון על כך שהם לא מוסרים ושאין לו איך לעזור כשהוא עומד בפינה ולא מקבל כדורים. אני דווקא כן חושב שהם מוסרים, פשוט אין מי ש"יעניש" את ההגנות מלבדם, מה שגם גורם לשניהם לחוסר יציבות. בראון עדיין סובל (לטענתו) מהשפעות הקורונה וטייטום עם אחוזי קליעה מאוד לא אופיינים (רק 50% מתחת לטבעת, לשם השוואה שנה שעברה הוא עמד על כמעט 70%) שלגמרי מושפעים מריווח לא מספיק טוב. עם איך שזה נראה כרגע, בוסטון צריכה להשיג עוד שחקני התקפה מאיימים. הם איבדו דיי הרבה כאלה בעונות האחרונות ולא ממש הביאו תחליף.

וושינגטון, ניקס ושיקגו בצמרת המזרח. מי מהן תישאר שם גם הלאה?

איתן שמר: מילווקי עם סגל חסר מאוד, פילי וברוקלין בלי סימונס ואירווינג ובוסטון ואטלנטה חורקות. הדעה שלי היא שרוב הקבוצות הללו ימצאו את הגרוב ויחזרו לצמרת, אבל אני כן רואה את הניקס ממשיכים להילחם ואולי אף להשיג יתרון ביתיות – הם השיגו את זה בעונה שעברה עם סגל פחות טוב.שיקאגו מאוד מרעננים ונהנים מכושר קליעה טוב שכמובן צפוי לחזור למקומות שפויים יותר ולהוריד אותם במיקום בטבלה. מאמין שמקום 6 זאת תחזית ריאלית עבורם. וושינגטון פתחו את העונה יפה מאוד וקיבלו עומק משמעותי בתמורה לווסטברוק,  אבל קשה לי להאמין שיישארו במיקום כזה גבוה, למרות שהם לגמרי מסוגלים להבטיח את המקומות האחרונים בפלייאוף.

 

אריק גנות: הניקס כבר לא הפתעה. הם קבוצה שהגיעה ליתרון ביתיות כבר בעונה שעברה, התחזקה משמעותית עם פורנייה וקמבה, וגם בארט משתפר לאיטו והופך לאופציה שניה לגיטימית. ההגנה לא איפה שהיתה בעונה שעברה אבל השיפור ההתקפי מספיק לצמרת.

וושינגטון נהנית מהאקס לייקרים הארל, KCP וקוזמה, שהופכים אותה לקבוצה הגנתית מעל הממוצע, ומעונה נהדרת של דינווידי. כרגע הם במקום השביעי וזה בערך המקום הריאלי שלהם.

שיקגו היא נעלם. על פני הדברים התוספת של דרוזן היתה אמורה לפגוע בהם הגנתית, אבל בינתיים העסק עובד והם נראים נהדר. התקפה תהיה להם, ואם הם יצליחו לשמור את ההגנה שלהם ברמה סבירה הם יתמודדו על אליפות המזרח.

 

מידן בורוכוב:  וושינגטון וניקס היו קבוצות פלייאוף בעונה שעברה ואין סיבה שלא היו שם גם השנה. שיקגו עברה רענון אבל צריך לזכור שהיה להם לוח קל באופן יחסי.

נראה ש 3 הקבוצות מאוזנות ועשו קייצים טובים, בתוספת של קוזמה-הארל-KCP לעונת ווסטבורק שיפרה מאוד את וושינגטון, הניקס שמרו על הסגל המרכזי והתחזקו בקמבה ווקר.

הבולס שיחקו אותה עם דרוזן, תוספת של ווטרן (אני זוכר שהמלצתי עליו לבולס באחד מהטורים של השנה שעברה)

הימור סולידי – 3 הקבוצות יאיישו את מקומות 5-7 במזרח בסוף העונה בסדר הבא – ניקס,בולס,ויזארדס.

 

אור עמית: רק מאה מילים, אז ממש בקצרה: הניקס והבולס נראים על אמת. הניקס בקצב וההגנה של העונה שעברה  ושידרגו את ההתקפה למרות פתיחה חלשה של רוז וקוויקלי. הם בינתיים מתקשים לסגור משחקים בשלב מוקדם, גם מול קבוצות נחותות אבל ת'יבס ישב עליהם עם זה.

הבולס נראים טוב: ההגנה נראית טוב מהצפוי (טופ 5 בליגה) והם משחקים קבוצתי (חמישה שחקנים באזור 4 אסיסטים למשחק). צברו מומנטום עם לו"ז קל ונצטרך לראות איך הם יתמודדו עם קשיים שעוד יגיעו

וושינגטון? בעיקר אימפקט של הגרלה קלה יחסית והחולשה של בוסטון ואטלנטה (3-1 מולן) הם נראים מאוזנים, אבל אני לא חושב שזה יחזיק ל-82 משחקים.

 

טל קינן: אני לא מאמין גדול בוויזארדס ועל אף העומק היחסי שלהם, שחקנים מספר 2 ו-3 שלהם הם דיונווידי והאצ'ימורה (שעוד לא שיחק העונה). לטעמי, יסיימו במקום ה-8 במקרה הטוב. אני אוהב את הסגל של שקיאגו אבל הפציעה של וויליאמס תפגע בהם בטווח הארוך. ההגנה שלהם בעייתית בעמדות הפנים אבל לונזו וקארוסו עושים עובדה טובה בפרימטר וההתקפה שלהם טובה, לכן אני סבור כי הבולס ימנעו מהפלייאין. לגבי הניקס אני חושב שההמשכיות של הסגל והחיזוק במקומות הנכונים בקיץ יבטיחו להם את המקום הרביעי במזרח. ההגנה של הניקס מדורגת כרגע במקום ה-22 בליגה ולדעתי היא תשתפר בהמשך העונה וזאת סיבה נוספת שאני מאמין בהם.

האם פיניקס תצליח להתאושש ולהיראות לפחות כמו קבוצה שמתחרה ברמות הגבוהות?

טל קינן: כן. קודם כל לא צריך להתרגש ממאזן 3:3 בפתיחת העונה, זה לא מאזן רע.
ב. בוקר פתח את העונה בצורה חלשה וגם הוא מתרגל לחוקי העבירות החדשים (מגיע לקו רק 4.3 פעמים, הנתון הנמוך בקריירה חוץ מעונת הרוקי). הוא עוד יתאושש וישפר יעילות.
ג כי המערב השנה לא ברור בצמרת. הנאגטס והקליפרס פצועים, הלייקרס מחפשים את עצמם עם ווסטברוק ורק יוטה באמת יציבה בטופ. יש לסאנס לוח משחקים די נוח בשבועיים הקרובים, אני סבור כי אנו נחזה ביותר נצחונות של הסאנס במהלך הסטרץ' הזה, שגם יקנה להם ביטחון להמשך.

 

איתן שמר: לדעתי חד משמעית כן. פניקס עדיין משחקים כדורסל שוטף – מקום 3 עד עכשיו באסיסטים למשחק. מה שכרגע עוצר אותם זאת הגנה ממוצעת שיכולה וצריכה להשתפר ובעיקר יכולת קליעה ירודה מאוד (31% אחוז לשלוש – מקום 26 בליגה, לעומת עונה שעברה שבה הם קלעו 37.8%) .מאמין שבשתי הגזרות הללו אין סיבה שלא שנראה שיפור. הסאנס שמרו על הסגל שהביא אותם לגמר, וזה המקום להזכיר שגם את העונה שעברה הם פתחו במאזן לא מחמיא של 8-8. אני לא דואג להם.

 

אריק גנות: פיניקס נראתה נפלא בפלייאוף הקודם.  השילוב של פול הבלתי נגמר עם הצעירים ההולכים ומשתפרים אמור היה לייצר קבוצת צמרת לשנים קדימה.

השנה יש נפילה חזקה, וגם כאן אפשר להאשים קצת את טים USA ואת העייפות של בוקר. גם הוא ירד משמעותית ביעילות, וגם כאן זה הופך את החיים קשים לכל פיניקס. בנוסף אייטון קצת נפצע, פיין בקושי שיחק וג'ונסון רחוק מהיעילות שהראה בפלייאוף.

לא היה פה שינוי משמעותי מהעונה שעברה, ופול עדיין משחק ברמת סופרסטאר, כך שעל הנייר פיניקס אמורים לחזור לעצמם, אבל אי אפשר לשלול שכמו שההיט נפלו בעונה שעברה פיניקס ייפלו העונה.

 

מידן בורוכוב: כן ברור, שוב הם שיחקו מספר קטן של משחקים. בוקר עוד לא הגיע לעונה (פלייאוף + טוקיו, סיבה הגיונית) ועם כל זאת הם במאזן חיובי. פיניקס קבוצה מאוזנת, שמרה על רוב הסגל מהשנה שעברה וחיזקה את הספסל שלה(שאמט, ג׳אבל מגי החתמות סולידיות). התמזל מזלם לקבל לוח סביר, יש 6 משחקים סבירים עד למפגש כפול מול דאלאס ומשחק מול דנבר. פיניקס תמשיך לצבור בטחון, ברידג׳ס ימשיך את מגמת העלייה, בוקר יאפס את הידית. אין סיבה שפיניקס לא תסיים 4 ומעלה במערב.

 

אור עמית: לעשות קופי-פייסט של הפסקה של טייטום על בוקר? על כריס פול? כי כל אחד מהם רשם ירידה של 8% באחוז הקליעה האפקטיבי שלו ובלי הקליעה שלהם – לפחות של אחד מהם – זה לא ילך. הבעיה שלהם זהה לבעיה של המאכזבות האחרות: בוסטון, פורטלנד, ברוקלין, מילווקי, הקליפרס: כולן קולעות פחות טוב מהעונה שעברה. לשמחתה של פיניקס – והנה משפט שלא חשבתי שאכתוב – המערב השנה נראה מספיק חלש כדי שיהיה להם זמן לתקן, וגם שנה שעברה הם התחילו לאט, אבל יכול להיות שיהיה זה אקס פיניקס שיצחק – קבוצות שמתקשות מול פיזיות ומסתמכות על ג'אמפ שוט לא יגיעו רחוק העונה.